Cine este fondatorul Auchan. A pornit de la un singur magazin și a ajuns cel mai bogat om din Franța

Cine este fondatorul Auchan

Auchan este un grup multinațional francez de retail cu sediul în Croix, Franța. Începând din 2019, Auchan este unul dintre cei mai mari comercianți cu amănuntul din lume, cu prezență directă în Franța, Italia, Spania, Portugalia, Luxemburg, Polonia, România, Ungaria, Maroc, Taiwan și China și are 639 de hipermarketuri și 2874 de supermarketuri în întreaga lume. Iată cine este fondatorul Auchan și cum a ajuns cel mai bogat om din Franța?

Cine este fondatorul Auchan. Cel mai bogat on din Franța

Compania Auchan, a fost fondată în 1961 de Gérard Mulliez, care în prezent are 89 de ani și este deținută de familia Mulliez, care este cea mai bogată familie din Franța, care deține 95% din companie.

Cu 354.851 de angajați, dintre care 261.000 dețin 5% din companie, este al 35-lea cel mai mare angajator din lume și al doilea ca mărime din Franța, după Carrefour.

Auchan în celelalte țări europene

Auchan funcționează în unele țări europene ca:

 • Alcampo în Spania („al campo” este traducerea literală în spaniolă a francezei „au champ”)
 • Auchan în Portugalia
 • Aшан în Rusia și Ucraina 
 • RT-Mart în China (marca Auchan se mai folosește) și Taiwan.

Începuturile Auchan

Între anii 1961-1969 au avut loc începuturile Auchan. După întâlnirea cu fondatorii Carrefour și Leclerc, pe 6 iulie 1961, Gérard Mulliez – fondatorul Auchan, deschide primul magazin Auchan într-o fabrică dezafectată, la vârsta de 29 de ani. Acoperind o suprafață de 600 metri pătrați, acest magazin a fost situat în districtul Hauts-Champs, în Roubaix. Inițial, magazinul urma să se numească „Ochan”, dar, din cauza sunetului japonez, a schimbat numele în „Auchan”.

În vara anului 1967, pe 20 august, fondatorul Auchan deschide primul său hipermarket în Roncq într-o zonă comercială inițială de 3500 m2. Potrivit lui Gérard Mulliez, locația Roncq a servit ca model pentru alte hipermarketuri din Franța în extinderea nealimentară.

Cine este fondatorul Auchan

Cu o avere de peste 40 de miliarde de euro, Gerard Mulliez – fondatorul Auchan, este cel mai Bogat om din Franța. El face parte și din top 20 cei mai înstăriți oameni de pe planetă. Poveștile spun că nu este un foarte mare cheltuitor și că reinvestește mereu banii în afaceri.

Averea fondatorului Auchan, este strâns legată de cea a celorlalți membri ai familiei sale. Acest imperiu are în jur de 500-1000 membri, cu afacerile lor. Pe lângă brandul Auchan, familia Mulliez, mai deține și alte branduri, printre care:

 • Décathlon
 • Leroy-Merlin
 • Boulanger
 • Saint-Maclou
 • Kiabi
 • Orsay
 • Pimkie
 • Flunch.

Cine este fondatorul Auchan: Gerard Mulliez

Gerard Mulliez s-a născut pe 13 mai 1931 la Roubaix, France. El este căsătorit și are trei copii. Face parte dintr-o familie de afaceriști. Bunicul său a înființat un brand de haine etilist, de care se ocupa tatăl său. El avea și un unchi care era mare afacerist.

Fondatorul Auchan, a avut noroc cu afacerile tatălui său, deoarece la școală nu a excelat și nu are nici măcar bacalaureatul. El ia dovedit tatălui său că este omul potrivit, lucrând la început pentru acesta, ajungând în vârful companiei, fiind chiar președintele acesteia.

Înainte să deschidă primul magazin Auchan, acesta a făcut o vizită în Statele Unite, din dorința de a studia despre asta. În 1996 s-a retras din funcția de președinte a companiei, ocupând funcția de CEO, pentru o perioadă de zece ani, apoi i-a lăsat locul nepotului său, Vianney Mulliez.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI