Cine este femeia care va fi executată. Prima dată când se întâmplă asta după 70 de ani

Cine este femeia care va fi executată. Prima dată când se întâmplă asta după 70 de ani
Lisa Mongomery, decretată o criminală feroce de procurori

Statele Unite ale Americii urmează să execute o femeie, pentru prima dată în 70 de ani. Declarația a fost făcută de Departamentul de justiție al lui Donald Trump. Lisa Montgomery mai are câteva săptămâni de trăit.

Cine este Lisa Montgomery, femeia care va fi executată

Lisa Montgomery va fi prima femeie deținută federală executată în 70 de ani. Femeia, spun oficialii americani citați de Dailymail UK, mai are șapte săptămâni de trăit. Deținuța, în vârstă de 43 de ani, va deveni prima femeie prizonieră federală executată în ultimii 70 de ani, după ce a strangulat o femeie însărcinată și a tăiat-o pe pântece în 2004. Crima deținutei Lisa Motgomery este considerată una îngrozitoare, dacă ținem cont de cum s-au derulat lucrurile.

Lisa Montgomery și-a sugrumat  victima, Bobbie Jo Stinnett, în vârstă de 23 de ani, cu o frânghie înainte de a folosi un cuțit pentru a-i scoate fătul din uter. Crima a avut loc în 2004, iar Montgomery a fost condamnat la moarte în 2007.

Execuția ei a fost programată și va avea loc pe 8 decembrie 2020. Guvernul SUA nu a mai executat o femeie încă din 1953. Administrația Trump a pus capăt în iulie pauzei informale de 17 ani a execuțiilor federale. Din iulie, șapte deținuți federali au fost executați.

Prima dată când se întâmplă asta după 70 de ani

Lisa Montogmery, condamnată la moarte, va deveni prima femeie prizonieră federală executată în 70 de ani. Ea a fost condamnată la moarte  pentru că a strangulat o femeie însărcinată. Departamentul de Justiție al SUA a anunțat vineri că ucigașa condamnată Lisa Montgomery va fi ucisă pe 8 decembrie prin injecție letală.

Lisa Montogmery va deveni prima femeie deținut federal ucisă în 70 de ani, de la execuția lui Bonnie Heady pentru răpirea și uciderea unui băiat de 6 ani în 1953. Montgomery va fi executat prin injecție letală la Penitenciarul SUA Terre Haute, Indiana, a declarat DOJ într-un comunicat vineri.

Montgomery a fost condamnată la moarte pentru uciderea depravată din Missouri a lui Bobbie Jo Stinnett, după ce a sugrumat-o pe tânără în vârstă de 23 de ani, în timp ce Montgomery se prefăcea că era însărcinată în acel moment.

A fost găsită vinovată de răpire federală și condamnată la moarte în 2007 pentru uciderea lui Stinnett. Execuția lui Montgomery va marca cea de-a opta execuție federală în acest an, după ce administrația Trump a început să avanseze cu execuțiile în această vară înainte de cursa prezidențială din 2020, după o pauză de 17 ani.

Lisa Montogomery a premeditat crima

Montgomery și-a întâlnit victima online, sub pretenția că vrea să cumpere un rat terrier. Ea i-a spus victimei că este însărcinată. Cele două femei au stat de vorbă în cameră și prin e-mail despre sarcinile lor. Stinnett era însărcinată în opt luni, în timp ce Montgomery își prefăcea sarcina, spunându-i victimei, precum și familiei și prietenilor că este pe termen lung. La 16 decembrie 2004, cele două femei au aranjat să se întâlnească la casa lui Stinnett pentru achiziționarea unui rat terrier.

Montgomery a ajuns acasă la Skidmore și a sugrumat-o pe Stinnett cu o frânghie. Apoi a scose fetița din pântecele victimei. Ucigașa a încercat apoi să o dea pe fetiță ca pe propriul ei copil. Bebelușul, Victoria Jo Stinnett, a supraviețuit atacului și acum are 16 ani.

Cine este femeia care va fi executată. Prima dată când se întâmplă asta după 70 de ani
Lisa Montgomery, în 2004 îniante de crimăa atroce

Mama victimei a fost cea care a descoperit trupul măcelărit al fiicei sale câteva ore mai târziu. Poliția a arestat-o pe Montgomery a doua zi la ferma ei, iar bebelușul, care a supraviețuit miraculos, a fost returnat tatălui, Zeb Stinnett.

Procesul și presupusa boală mintală a criminalei Lisa Montgomery

În timpul procesului, apărarea lui Montgomery a susținut că femeia din Kansas suferea de o convingere delirantă că era însărcinată și a spus că este posibil să nu fi putut să facă diferența între bine și rău când a ucis-o pe Stinnett. Echipa de apărare a descris-o ca fiind victima unei boli psihice severe, determinând-o să intre într-o stare de vis când a avut loc uciderea.

Aceștia au susținut a suferit tulburări de stres posttraumatic provocate de abuzuri psihice, fizice și sexuale în copilărie. Procurorii au spus că Montgomery a planificat cu atenție întâlnirea fatală la casa lui Stinnett din Skidmore, Missouri, pretinzând că vrea să cumpere un cățeluș terrier.

Lisa Montgomery a încercat să dea copilul lui Stinnett ca al ei. I-a spus soțului că a intrat în travaliu în timp ce se afla într-o călătorie de cumpărături. Ulterior l-a rugat să o ia de la un centru de sănătate din Topeka unde a spus că a născut.

Lisa Montogmery, lanț de minciuni și ascunzișuri

Lisa Montgomery suferise o ligatură tubară în 1990, după nașterea celui de-al patrulea copil. La scurt timp după aceea, a început să raporteze în mod fals o serie de sarcini. În 2004, ea a susținut că ar trebui să nască la mijlocul lunii decembrie.

Carl Boman, soțul criminalei, devenise susceptibil de cea mai recentă cerere de sarcină și amenințase că o va folosi împotriva ei, în timp ce acesta cerea custodia a doi dintre cei patru copii ai cuplului. O audiere de custodie a fost stabilită pentru ianuarie 2005. Mama și sora lui Montgomery îi spuneau soțului acesteia și părinților săi că este imposibil pentru ca ea să poarte un copil.

Procurorii au spus că Montgomery a folosit o frânghie pentru a-l sufoca pe Stinnett, care era însărcinată în opt luni. Dar Stinnett era conștientă și încerca să se apere în timp ce Montgomery a folosit un cuțit de bucătărie pentru a-i scoate  fetița din pântece.

”Singurul lucru bun care vine din această tragedie este că micuța Victoria este un bebeluș sănătos și se reunește cu familia ei”, a declarat procurorul american John F. Wood la momentul procesului.

Lisa Montgomery va fi executat prin injecție letală la Penitenciarul SUA Terre Haute, Indiana, a declarat DOJ într-un comunicat vineri.