Cine e Mohammad Murad, fosta vedetă PRO TV reținută pentru mită electorală

Cine e Mohammad Murad, fosta vedetă PRO TV reținută pentru mită electorală
Cine e Mohammad Murad, fosta vedetă PRO TV reținută pentru mită electorală

Mohammad Murad, afaceristul libanez care a acaparat Litoralul, candidat independent pentru Primăria Mangalia, s-a ales cu al doilea dosar penal pentru nereguli în campania electorală. „Este o comandă de la vârf”, susține acesta.

Cine este Mohammad Murad, primul shaormar al țării și fosta vedetă PRO TV

Mohammad Murad a venit în România în anii ’80 pentru a studia Medicina, trimis de părinții lui din Liban, care considerau meseria de doctor una onorabilă. El a ales, în schimb, să fie negustor. După 1990 a început să aducă marfă din Orient în țara noastră, iar doi ani mai târziu a introdus shaorma în meniul românilor, după ce a deschis primul fast-food oriental din București, în spatele blocului din Piața Victoriei.

Tot atunci, acesta negocia cumpărarea de la niște cetățeni italieni a numeroase mașini declarate de aceștia furate în Italia, dar pe care afaceristul le punea pe containere și le vindea cu profit bun direct în Liban. Ajunse în țara sa natală, erau identificate ca furate, însă legea de acolo nu permitea recuperarea lor, lăsându-le în folosință cetățenilor libanezi ca și cumpărători de bună credință.

În anul 1998 a intrat în afacerile turistice, lipsit de experiență, dar având un as în mânecă: o cultură a ospitalității dobândită în țara sa. Acum, este hotelierul român cu cea mai mare capacitate de cazare: peste 10.000 de locuri împărțite în peste 20 de hoteluri.

Legea, doar o barieră peste care unii sar și alții se strecoară. Afacerile de pe Litoral, învăluite în dubiu

Cristian Rizea, fost deputat PSD dat în urmărire internaținală pentru un roman publicat nu de mult, îl acuză, fără dovezi, însă, pe Murad că a reușit în anii 2003 și 3004 să ia câteva hoteluri pe Litoral în urma unor licitații măsluite, coordonate de Dan Matei Agathon, ministrul Turismului de atunci.

Despre fostul investitor la ”Imperiul Leilor”, de la PRO TV, Corneliu Vadim Tudor spunea: „Mohammad Murad este un mafiot cum se nasc o dată la o sută de ani. Încă zece ca ăștia și nu mai rămâne nimic din țara asta, nu numai din Litoral”.

Frații Murad

Mohammad, Hassan și Ahmed Murad dețin în România companiile Glina, Valahia 2002, Sima Prod, Roman Investments, marca de conserve din pate Mandy Foods și lanțul de restaurante fast-food Spring Time. Mohammad controlează compania de construcții Triumf Construct, lanțul de hoteluri Phoenicia din București și hotelurile Amfiteatru, Panoramic, Belvedere, Majestic, Perla și Forum.

Mohammad Murad, reținut pentru mită electorală

Mohammad Murad și-a înscris candidatura la Primăria Mangalia în ultima zi permisă de lege, ca independent, după ce anunțase că intenționează să candideze la primăria Constanța. Potrivit rezultatelor provizorii transmise de BEC, afaceristul se situează pe locul al doilea în cursa pentru Primăria Mangalia, după numărarea a 81% din voturi. Pe primul loc se află Radu Cristian, candidat PNL.

Omul de afaceri libanez s-a ales cu un al doilea dosar penal pentru nereguli în campania electorală. Organizația locală a PNL a transmis că a sesizat autoritățile cu o plângere penală pentru corupere și inducere în eroare a alegătorilor, în contextul în care, în zona Neptun-Olimp, au fost distribuite persoanelor în vârstă pliante care imită prin culoare și formă vechile carnete de economii CEC, pe care sunt inscripționate valoarea de 10.000 de lei și numele candidatului Mohammad Murad.

PNL acuză că prin distribuirea acestor pliante Murad dă de înțeles localnicilor că, dacă va ajunge primar, seniorii de la malul mării vor primi câte 10.000 de lei.

„Pe data de 21.09.2020 au fost distribuite persoanelor vârstnice din zona Neptun si Olimp carnete care imită carnetele de economii C.E.C. Pe aceste carnete este trecută valoarea de 10.000 lei şi numele candidatului Mohammad Murad, aceste materiale fiind oferite cu scopul de a determina alegătorii să îl voteze în ideea obţinerii sumei de bani menţionată pe carnetul respectiv”, este notat în plângerile depuse la Biroul electoral de circumscripţie şi la Poliţia Mangalia.

Mohammad Murad are două dosare penale

La finalul lunii august, pe numele său s-a mai deschis un dosar penal, după ce a fost filmat de un post de televiziune local distribuind pachete inscripționate cu numele său și cu sloganul electoral. Într-o declarație pentru postul TV Digi24, Murad a explicat că pachetele respective ar fi fost destinate angajaților săi pe care i-a rugat să-l ajute cu o serie de lucrări, cu promisiunea că apoi îi va vizita la propriul domiciliu pentru a-i recompensa.

„În urma apariţiei în spaţiul public a unor imagini în care apare un candidat la alegerile locale în timp ce ar fi oferit mai multor cetăţeni pachete inscripţionate cu un slogan, alături de numele său, în cursul zilei de astăzi, poliţişti din cadrul Poliţiei municipiului Mangalia s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunii de coruperea alegătorilor. În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală”, a fost punctul de vedere transmis de IPJ Constanţa.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI