Cine deține Vista Bank – povestea bogătașului grec care își întărește puterea în România

Cine deține Vista Bank – povestea bogătașului grec care își întărește puterea în România
cine detine Vista Bank

Vista Bank, pe numele vechi Marfin Bank România, este o bancă de la noi din țară, care este controlată din anul 2018 de grupul Vardinogiannnis din Grecia. Această bancă este prezentă pe piața românească de peste 20 de ani și se află în 13 țări. Iată cine deține Vista Bank.

Cine deține Vista Bank. Povestea bogătașului grec

Numele de Vista Bank, a fost preluat de către această bancă, în urma unui proces de rebranding, pe data de 20 mai 2019. În România, banca are 31 de sucursale și peste 320 de angajați, oferind o gamă completă de produse și servicii, clienților locali și internaționali. Intenția băncii este de a juca un rol important pe piața de la noi, pe termen lung.

Vista Bank este o bancă deținută de familia magnatului grec Vardis Vardinogiannis, prin intermediul fondului Barniveld Enterprises Limited. În anul 2018 a intrat pe piața din România, achiziționând Marfin Bank. Începând din 2015, familia Vardinogiannis deține mize în 98 de companii în total în Grecia și în străinătate.

Printre afacerile deținute de familia Vardinogiannis, care funcționează ca un grup restrâns de rude care controlează numeroase companii de succes, într-o varietate mare de sectoare, se numără :

 • în domeniul energiei
 • în domeniul shipping-ului
 • în domeniul financiar
 • petrol 
 • transport maritim
 • servicii bancare
 • mass-media
 • imobiliare
 • hoteluri
 • edituri
 • acțiuni de caritate.

Cine deține Vista Bank – achiziția Credit Agricole

Vista Bank, a ajuns la un acord cu banca franceză Credit Agricole, care are o reţea de 14 sucursale, active totale de 535 milioane euro, depozite de 410 milioane euro şi credite de 395 milioane euro, pentru cumpărarea a 100% din acțiunile filialei românești. Potrivit G4media, Vista Bank, deține la noi în țară, după finalizarea achiziției:

 • active totale de peste 1,2 miliarde euro
 • credite de 750 milioane euro
 • depozite de 1,1 miliarde euro.

„Achiziţia Credit Agricole România reprezintă un moment important pentru Vista Bank şi este în conformitate cu strategia noastră de a ne creşte şi consolida în continuare poziţia pe piaţă. Ne concentrăm pe susţinerea economiei româneşti, prin generarea de valoare pentru toate părţile interesate, clienţi, angajaţi, acţionari”, a declarat Stavros Lekkakos, preşedinte al Consiliului de Administraţie Vista Bank.

Cine deține Vista Bank – Vardis Vardinogiannis

Vardis Vardinogiannis este un afacerist grec care deține afaceri cu petrol și transport maritim. El este președintele și acționarul majoritar al Motor Oil Hellas, Vegas Oil and Gas și implicat în numeroase alte interese de transport maritim și de afaceri. Vardinogiannis a fost inclus în lista celor mai influenți oameni ai transportului maritim Lloyd’s List.

Vardis Vardinogiannis s-a născut în Episkopi, Rethymno, Creta, fiind fiul unor fermieri săraci, care au avut opt ​​copii, șase băieți și două fete. Toată lumea a lucrat la câmp de la o vârstă fragedă. Vardinoyannis a luat școala elementară în timpul celui de-al doilea război mondial, când Creta a fost ocupată de germani. În anii postbelici s-a mutat la Atena. A urmat o școală militară, iar în 1951 a obținut diplomă.

S-a căsătorit cu Marianna Mpournaki și au împreună cinci copii, printre care și Giannis Vardinogiannis. El este, fratele magnatului maritim Yiorgos Vardinogiannis, cunoscut pentru că a fost președinte mai mulți ani al Panathinaikos F.C.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI