Cine conduce, în plină criză sanitară provocată de pandemia de COVID-19, una dintre cele mai importante instituții de la noi din țară, și deși are un rol-cheie, mai ales în zile ca acestea, nu a ieșit în atenția publicului până acum? Despre acest lucru vom vorbi în articolul de față.
Institutul Naţional de Sănătate Publică, instituție cu un rol crucial în lupta împotriva noului coronavirus, care stabilește și aprobă criteriile de testare, care determină care sunt simptomele ce pot indica o posibilă îmbolnăvire cu SARS-CoV-2, și care raportează numărul de cazuri de infectare cu virusul mortal, este condusă de o famie care nu a fost în atenția publicului, până acum.
Originară din Sibiu, Simona Pârvu se află, în aceste momente caracterizate de nesiguranță și panică, precum și de măsuri stricte, la conducerea INSP. De profesie medic, și absolventă a Universității Ecologice București – Facultatea de Medicină Generală, aceasta stă în fruntea Institutului Naţional de Sănătate Publică de cinci luni de zile, mai exact din data de 22 noiembrie 2019.
Întrebată despre rolul său de maximă importanță în această perioadă de stare de urgență, șefa INSP a decis să nu facă declarații, din cauza unor reguli care „trebuie respectate“.
„Pentru informaţii vă rog să vă adresaţi Ministerului Sănătăţii. Sunt nişte reguli pe care eu trebuie să le respect”, a declarat directorul general al Institutul Naţional de Sănătate Publică, potrivit zf.ro.
Actuala șefă a INSP și-a obținut diploma de licență în cadrul Facultăţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, a fost medic rezident în perioada 2000 – 2004, și medic specialist în igienă în cadrul Ministerului Sănătăţii – Centrul Naţional de Perfecţionare în Domeniul Sanitar din anul 2004 până în anul 2009.
Printre realizările sale putem menționa participarea în poziţie de lector în cadrul conferinţelor anuale de igienă organizate de INSP şi în cadrul altor evenimente ori conferințe.
Institutul Naţional de Sănătate Publică este în subordinea Ministerului Sănătăţii, și are un buget de 45 mil. lei și 460 de angajaţi.