29 iun. 2023 | 09:15

Cine au fost Sfinții Petru și Pavel. Sunt considerați ocrotitorii tuturor celor care greșesc. Unde se află moaștele lor

Social
Cine au fost Sfinții Petru și Pavel. Sunt considerați ocrotitorii tuturor celor care greșesc. Unde se află moaștele lor
Cine au fost Sfinții Petru și Pavel

An de an, pe 29 iunie, biserica îi prăznuieşte pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel. Conform calendarului creștin, cei doi sfinți sunt sărbătoriți în aceeași zi pentru că amândoi au fost pedepsiți la Roma din porunca împăratului Nero. Deși respectă o serie de tradiții în această zi, puțini români știu cine au fost Sfinții Petru și Pavel!

Cine au fost Sfinții Petru și Pavel și ce au semnificat ei pentru creștini

Sfinții Petru și Pavel sunt sărbătoriți anual pe data de 29 iunie, sărbătoarea fiind una dintre cele mai importante din calendarul creștin ortodox. Semnificația acestei zile, însă, o cunosc foarte puțini români. Așadar, în materialul de mai jos, vă prezentăm detaliat cine au fost Sfinții Petru și Pavel!

Sfinții Petru și Pavel sunt cinstiți împreună pentru că au fost martirizați în aceeași zi, pe data de 29 iunie. Tot în această zi, moaștele lor au fost mutate în locul numit „ad catacumbas” de pe Via Appia din Roma, în anul 258.

Conform legendelor, aceștia sunt considerați ocrotitorii tuturor celor care greșesc, dar se căiesc și își îndreaptă greșelile, precum și ocrotitorii celor din închisori, pentru că ambii au trecut prin chinuri mari pentru Hristos.

Sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel este una tristă. La această dată, sfinții apostoli au fost schingiuiți și omorâți la Roma, din porunca împăratului Nero. Se crede că Petru a fost răstignit cu capul în jos, iar lui Pavel i-a fost tăiat capul. După moartea lor, moaștele acestora au fost puse împreună.

Dar cine sunt, de fapt, Sfinții Petru și Pavel? Unele cercetări arată că Petru a fost răstignit în anul 67, iar Pavel ar fi fost decapitat în anul 64, însă aceste date nu sunt știute cu exactitate.

Sfinții Apostoli Petru și Pavel au fost omorâți la Roma, din porunca împăratului Nero

Despre Sfântul Petru se știe că a fost fiul lui Iona și fratele lui Andrei. Era un pescar renumit din Betsaida, la Marea Galileei. Se numea înainte să fie credincios Simon, iar după o sesiune de pescuit pe lacul Ghenizaret, el a fost chemat de oameni să devină pescar. Inițial, Mântuitorul i-a schimbat numele din Simon în Chefa, care însemna piatră. Apoi a venit și numele de Petru în greacă și latină. În plus, Petru era cel mai vârstnic dintre cei doisprezece Ucenici.

Prin predica ținută în ziua Cincizecimii, Sfântul Petru ar fi convertit 3000 de oameni la Ortodoxie, aceștia primind Sfântul Botez. El își mărturisea credința în Iisus Hristos, dar s-a lepădat de el când a fost răstignit pe cruce, cu capul în jos.

În ceea ce îl privește pe Sfântul Apostol Pavel, acesta a fost „Apostolul Neamurilor”, deoarece a vestit cel mai mult pe Hristos printre popoarele păgâne din acele vremuri.

Conform înscrierilor bisericești, Pavel se trăgea din neamul Veniamin și a fost elevul învățatului Gamaliei. El locuia în Tars și lupta împotriva creștinilor. Mai mult de atât, el a participat la uciderea arhidiaconului Ștefan.

Înainte de a deveni credincios, Pavel se numea Saul, însă întâlnirea lui cu Domnul l-a făcut să se convertească și să se boteze la Anania.

„Saule, Saule, de ce mă prigonești?”,  i-a spus Iisus Hristos.

„Dar cine ești tu, Doamne?”, a întrebat Pavel.

„Sunt eu, Iisus, cel pe care îl persecuți”, a răspuns Hristos.

Cât a mai trăit, el a scris 14 epistole care se găsesc în Biblie. Din păcate, el a sfârșit decapitat în anul 67, la porunca împăratului Nero.

Alături de Petru, cei doi sfinți au stat închiși pentru că le spuneau oamenilor că Iisus este fiul lui Dumnezeu. În temniță, ei au devenit ocrotitori ai celor aflați în închisoare în România. Drept urmare, Petru și Pavel sunt considerați ocrotitorii infractorilor. Petru s-a lepădat de Hristos, iar Pavel i-a prigonit pe toți creștini.

De unde provine numele Sfinților Petru și Pavel

Citește și: Cine au fost, de fapt, Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Detalii din viața lor

Numele Petru provine de la petra, care înseamnă piatră. Potrivit tradiției creștine, piatra este un simbol puternic pentru tărie, rezistență, putere și credință, așa cum a fost Petru în fața celor care l-au torturat și ucis.

În schimb, numele Pavel ar semnifica un om mic, smerit, modest. De asemenea, numele său reprezintă smerenia și modestia acestui mare apostol în comparație cu măreția lui Iisus Hristos.

Citește și: Ce se împarte de Sfinții Petru și Pavel. Alimentele pe care este bine să le dai de pomană

Parteneri
Antena 1 dă în judecată Pro TV. Scandal uriaș din cauza chefilor Scărlătescu, Bontea și Dumitrescu
Redactia.ro
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută doar de programatori
Click.ro
NU le RECUNOȘTI! Cum arătau divele din România acum 30 de ani! Transformare ȘOCANTĂ
Vocea.biz
Criminalul de 16 ani din Crângași avea porecla "Beleaua" și era în atenția poliției. Ce imagini posta pe rețelele sociale
Digi24
Cum a apărut îmbrăcată o actriță din Rusia la Cannes. Toată lumea vorbește despre rochia ei!
Unica.ro
Ce prevestește șarpele de casă. Superstiții legate de șerpi în casă și în curte
Spynews
A venit vestea cea mare pentru cei cu MAȘINI DIESEL. S-a întâmplat chiar astăzi, 17 MAI
Capital.ro
Titi Aur, despre cel mai mare pericol pentru şoferii la volan: "E mai rău ca alcoolul. Ar trebui interzis"
Antena 3
Fosta soție a unui actor celebru a ajuns să doarmă pe străzi și să mănânce din gunoaie. Cum a fost surprinsă? Atrăgea toate privirile când apărea în public
Avantaje
Controale majore ale ANAF în ultima perioadă! Anunțul lui Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, bagă spaima în români
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Andreea Tonciu nu îi poate refuza nimic fiicei sale, Rebeca. Bruneta recunoaște că o răsfață prea mult: "Îi plac banii..." / VIDEO
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Un întreg oraș e speriat după ce camerele de supraveghere au filmat o creatură bizară în fața grădinii ZOO. Ce poate fi
Antena 1
WOW! Carmen Iohannis i-a ȘOCAT pe toți! Cum a apărut în public: s-a văzut...
Impact.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
Shtiu.ro