Vladimir Putin a ordonat, duminică, 27 februarie, ca forțele de descurajare ale Rusiei – care includ arme nucleare – să fie plasate în alertă maximă. Aceste forțe strategice „sunt menite să descurajeze agresiunea împotriva Rusiei și a aliaților săi și să învingă inamicul (n.r. – Ucraina)”. După anunțul liderului de la Kremlin, multă lume se întreabă cât de reală e ameninţarea nucleară a lui Putin. Trebuie să știm că lanţul de comandă al sistemului atomic rus se bazează pe trei coduri de lansare.
Președintele Rusiei și-a făcut și mai mulți dușmani, odată cu decizia sa de a invada Ucraina. Trupele sale au atacat pe trei fronturi, în încercarea de a cuceri țara condusă de Volodimir Zelenski, liderul care și-a dorit ca Ucraina să adere la UE și NATO. Ultimele mutări ale lui Vladimir Putin în acest conflict demonstrează că este neînfricat și sângeros. În ciuda numeroaselor sancțiuni anunțate de foarte multe țări ale lumii pentru Rusia, liderul de la Moscova pare că își urmează planul de a domina Ucraina.
Putin a speriat și mai mult lumea cu anunțul despre forţele nucleare ale Rusiei. Măsura trimite un semnal alarmant asupra nivelului de tensiune globală, și așa ridicat din cauza crizei ucrainene. Preşedintele rușilor şi-a justificat decizia cu „declaraţiile şi atitudinea agresivă” ale unor lideri ai ţărilor membre NATO. Vladimir Putin a făcut anunţul înconjurat de şefii armatei ruse, ministrul Apărării, Serghei Şoigu, şi de şeful de stat major, Valerij Gerasimov. De asemenea, liderul de la Kremlin s-a referit şi la „sancţiunile ilegitime” şi livrările de arme către Ucraina, decise de anumite capitale europene.
Joi dimineață, când a lansat operațiunea militară împotriva Ucrainei, Putin a ameninţat cu „consecinţe fără precedent” pentru orice țară care intervine în acest conflict. În aceeaşi propoziţie, președintele Rusiei a spus despre țara sa că este „cea mai puternică putere nucleară din lume”.
Potrivit SIPRI (Institutul de Cercetare a Păcii din Stockholm), armata rusă nu are intenţia de a folosi arme nucleare în războiul cu Ucraina.
„Nu cred că un conflict atomic este o consecinţă probabilă a acestei crize”, este de părere directorul SIPRI, Dan Smith.
Trebuie spus că lanţul de comandă al sistemului nuclear rusesc este modelat după cel sovietic şi se bazează pe trei chei (care sunt, de fapt, coduri de lansare). Unul este ținut de preşedinte, al doilea, de ministrul Apărării, iar al treilea cod îl are şeful de cabinet comun. Dacă unul dintre aceste coduri este anulat, toată procedura este blocată.