Diana Șoșoacă a suferit cea mai mare înfrângere în aceste zile. În două situații, europarlamentarului i s-a anulat intrarea în campania pentru Alegerile Prezidențiale din acest an. Deciziile au venit de la BEC și Curtea Constituțională. În acest context, se poate pune întrebarea cine ar putea beneficia de voturile Dianei Șoșoacă după ce i-a fost respinsă candidatura la Cotroceni? Tot în aceste zile au apărut și noi informații care ne prezintă ce arată ultimele sondaje.
La finele săptămânii trecute, când era și termenul limită pentru depunerea candidaturilor pentru cursa prezidențială, Diana Șoșoacă, pe lângă alți 11 candidați, își depunea candidatura.
Numai că, venea o decizie rapidă a magistraților Curții Constituționale care-i respingea candidatura, ulterior dezbătându-se și care ar fi motivele pe baza cărora s-a luat această decizie.
Toate argumentele care au stat la baza deciziei CCR sunt legate de prevederile legale regăsite, atât în Constituție, cât și în interiorul cadrului legal, fiind vorba despre Legea 370/2004, privind condițiile obligatorii pe care un candidat trebuie să le îndeplinească și nu numai.
Conform unor explicații date de fostul judecător al CCR, Tudorel Toader, toate argumentele din spatele acestei decizii se regăsesc în Constituția României:
„Noi nu știm exact care au fost argumentele judecătorilor constituționali, dar eu sunt convins că acestea sunt reperele. Admițând contestațiile, Curtea a invalidat hotărârea BEC de admitere a candidaturii Dianei Șoșoacă.
Sigur, în felul ăsta ea nu mai are nicio cale de atac, este scoasă din cursa prezidențială. Vom vedea motivarea, dar Curtea Constituțională n-a declarat neconstituțional partidul Dianei Șoșoacă, ci activitățile pe care dânsa le desfășoară.”, declară judecătorul Tudorel Toader, conform Digi24.
Ulterior, europarlamentarul Diana Șoșoacă avea să-și depună pentru a doua oară cererea de candidatură, numai că acum era decizia BEC de a o respinge în cursul serii de duminică, 6 octombrie a.c., având ca motivație lista de semnături, aceeași cu cea depusă înițial.
După prima decizie de a i se refuza candidatura, dată de CCR, majoritatea candidaților, și vorbim aici de candidații USR, PNL și AUR, luau atitudine public cu privire la acest aspect, dând vina pe PSD și candidatul acestora, Marcel Ciolacu.
Conform datelor, la această oră partidul pe care Diana Șoșoacă îl conduce, SOS România, are un număr total de voturi care se ridică la 500.000, iar acest număr de votanți ar putea merge către una din celelalte tabere aflate în cursa electorală pentru Prezidențiale.
Deși unii ar crede că AUR ar putea beneficia de aceste voturi, realitate pre că arată cu totul altceva, având în vedere că cele două tabere sunt în conflict. În cele din urmă se pune întrebarea cine ar putea beneficia de voturile Dianei Șoșoacă după ce i-a fost respinsă candidatura la Cotroceni?
Sondajele din ultimele zile, deși există situația deja enunțată anterior, spun că George Simion, liderul AUR, ar putea, totuși, beneficia de aceste voturi, care nu sunt deloc de neglijat, ceea ce l-ar pune pe candidatul AUR în poziția a doua ca și opțiune electorală în interiorul votanților SOS România. Dacă ar fi să comparăm, este aproape același scenariu pe care la avut regretatul Cornel Vadim Tudor, în campania de la prezidențialele din 2000.
Așa cum scriam și cu altă ocazie, în sondajele cu privire la intențiile de vot ale românilor în primul tur la prezidențiale, sondajul INSCOP din 19 septembrie îl poziționa pe George Simion undeva la coada listei.
Numai că, odată cu această turnură a lucrurilor, liderul AUR ar putea avea un scor ceva mai ridicat. Imediat după decizia CCR, multe voci declarau că George Simion este marele beneficiar al deciziei CCR, dar și Marcel Ciolacu, așa cum acuza chiar Diana Șoșoacă.
O explicație valabilă este că votații SOS România, aflați acum în degringoladă, vor migra către candidatul AUR, cel mai apropiat ca viziune politică, de extremă, în raport cu Marcel Ciolacu, candidatul PSD. Conform acestui scenariu, am putea vedea că în turul al doilea al Alegerilor Prezidențiale să-l regăsim pe George Simion și, posibil, Mircea Geoană, sau chiar Marcel Ciolacu.
Nimic nu este imposibil acum, totul este permis, dar rămâne să așteptăm cele două tururi de alegeri și să vedem ce se va întâmpla.