Cine a fost Sfânta Parascheva și cum a ajuns ea să fie cinstită în calendarul ortodox

Cine a fost Sfânta Parascheva și cum a ajuns ea să fie cinstită în calendarul ortodox
Sfanta-Paraschieva

Ziua de 14 octombrie, în Biserica Ortodoxă, este dedicată prăznuirii Sfintei Cuvioase Parascheva. Cuvioasa Parascheva a fost născută în secolul al X-lea, în staul Epivat, Tracia, în Imperiul Roman de Răsărit și s-a stins din viață în secolul al XI-lea. Părinții săi au fost bogați și bine credincioși. Aceasta a fost călugăriță creștină și este venerată de Biserica Ortodoxă. În prezent, trupul său se află de mai bine de 370 de ani la Iași în Catedrala Mitropolitană. Prăznuirea are loc pe data de 14 octombrie, fiind ziua de pomenire.

În fiecare an, de ziua sa, la Iași se adună sute de mii oameni care vin în pelerinaj. Sfânta Parascheva este cunoscută și pentru minunile și vindecările realizate de-a lungul timpului. Este, de asemenea, cunoscută în popor și sub numele de Sfânta Vineri.

Copilăria Sfintei Parascheva

Întreaga sa copilărie și-a petrecut-o în casa părinților, sub ocrotirea lor și conform virtuților creștine. Apropierea de Dumnezeu și credința puternică au condus-o către nenumărate fapte de milostenie, începând cu oferirea propriilor sale haine săracilor. Cu toate că era mustrată de către părinți, chemarea către Domnul îi călăuzea mereu pașii.

A hotărât, la sfatul familiei, să se îndrepte către ținutul Pontului. Timp de cinci ani a continuat să slujească Domnului în Mănăstirea Maicii Domnului din Haracleea. Dorința de a rămâne în Țara Sfântă a fost mai puternică, astfel că a rămas într-o mănăstire de călugărițe în Ierusalim, în pustiul Iordanului.

Sfânta Parascheva
Sfânta Parascheva

La vârsta de 25 de ani, un înger i s-a arătat în vis și i-a spus sa se întoarcă la locurile părințești. Ascultând glasul îngerului, s-a întors pe tărâmul natal. Pe drumul de întoarcere a avut parte de obstacole. Corabia pe care se afla a fost pe punctul de a se scufunda în mijlocul unei furtuni puternice. În acele momente grele, tânăra Parascheva a strigat: „Kalikratei”, aceasta fiind denumirea atribuită ulterior țărmului pe care s-a aflat. Pe pământul părintesc a construit un cămin pentru orfani și săraci și a îngrijit Biserica Sfinților Apostoli.

Sfânta Parascheva după moarte

După ce s-a stins din viață la numai 27 de ani, sfânta a fost înmormântată ca o necunoscută, fără să știe nimeni cine era cu adevărat. Prin puterea lui Dumnezeu, trupul său a fost salvat. Descoperirea trupului sfânt s-a făcut în momentul în care, un marinar a murit pe o corabie și trupul să urma să fie îngropat pe acel țărm. Când a fost săpată groapa, trupul său neputred și plin de mireasmă a fost descoperit.

Chiar și așa, trupul marinarului a fost îngropat alături de cel al sfintei. În noaptea următoare, unul dintre cei care au săpat groapa, a avut un vis în care i s-a arătat o împărăteasă așezată pe un scaun luminat și înconjurată de îngeri. Împărăteasa din vis i-a poruncit să scoată trupul său din groapă, iar același vis l-a avut și o femeie credincioasă cu numele de Eftemia. A doua zi trupul Sfintei Parascheva a fost scos și așezat în Biserica Sfinții Apostoli din Epivata timp de două sute de ani.

Moaștele Sfintei Parascheva

La mormântul său au avut loc numeroase vindecări în urma rugăciunilor pline de har. În locul casei părintești a fost zidită o biserică pentru a venera locul.

Din cauza evenimentelor politice și a situațiilor tensionate, trupul său a fost mutat în mai multe locuri. Ultima mutare a fost pe pământul Românesc, în Moldova începând cu anul 1641.

Moaștele Sfintei Parascheva
Moaștele Sfintei Parascheva

Sfânta Cuvioasă Parascheva este, astfel, considerată ocrotitoarea Iașiului, precum și a întregii Molvode. Catedrala Metropolitană din Iași este în continuare vizitată de către sute de mii de credincioși în fiecare an. Tinerii, studenții, bolnavii, bătrânii și toți cei care simt evlavia își închină rugăciunile către Sfânta Cuvioasă Parascheva și cer alinare.

În ziua praznicului Cuvioasei (14 octombrie), se realizează procesiunea în jurul Catedralei, inițiate de către Mitropolitul Moldovei. Alături de clerici și credincioși, cu lumânări în mâini și în bătaia clopotelor, aceștia poarta racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva. După ce moaștele sunt reașezate în Mitropolie, are loc cântarea paraclisului Sfintei Parascheva.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI