Marea Muceniță Ecaterina din Alexandria a fost fiica guvernatorului Contas al Alexandriei egiptene, din timpul domniei împăratului Maximinus, care a trăit în perioada 305-313. Pe 25 noiembrie, aceasta este prăznuită de către Biserica Ortodoxă română. Iată cine a fost Sfânta Ecaterina, potrivit celor de la ro.orthodoxwiki.org.
Sfânta Ecaterina a trăit în Alexandria. Era de o frumusețe și de o inteligență neobișnuită. Ea a avut parte de o educație aleasă. A studiat lucrările unora dintre cei mai mari filozofi și dascăli din Antichitate. Aceasta a fost pețită de foarte mulți tineri care făceau parte din familii bune din imperiu. Sfânta Ecaterina i-a refuzat, motivând în fața părinților ei că se va căsători doar daca va găsi pe cineva care o va întrece în:
Un Sfânt Părinte la care a fost trimisă de către mama acesteia, după ce a ascultat-o pe Sfânta Ecaterina, i-a vorbit despre un tânăr care se încadra în cerințele acesteia.
„Frumusețea lui este mai strălucitoare decât strălucirea soarelui, toată creația se supune înțelepciunii lui, bogățiile lui sunt răspândite în întreaga lume – ceea ce nu diminuează ci, dimpotrivă, sporește nespusa sa noblețe”.
Spusele părintelui i-au stârnit curiozitatea Sfintei Ecaterina, care a primit de la acesta o icoană cu Maica Domnului și Pruncul Iisus și îndemnul de a se ruga la aceasta.
Sfânta Ecaterina s-a rugat la icoana înmânată de părinte și, într-adevăr, i s-a arătat Maica Domnului care și-a trimis Fiul să o vadă. Acesta ar fi refuzat să o privească pe motiv că nu este botezată. Ecaterina s-a întors la părinte, tristă, căruia i-a povestit cele întâmplate. Acesta a îndemnat-o să se roage fără încetare și a botezat-o. La a doua apariție a Domnului, acesta a privit-o cu tandrețe și i-a înmânat un inel.
Sfânta Ecaterina a mers de bună voie la împăratul Maximinus, care îi arunca în foc pe adepții lui Hristos care nu se lepădau de el în timp ce erau torturați. Ea dorea să le ușureze soarta. Împăratul a fost fascinat de frumusețea acesteia și a încercat în nenumărate moduri să o facă să se lepede de Hristos și să se alăture credinței păgâne. Cu înțelepciunea ei, acesta a făcut oamenii să creadă în Hristos și să accepte să moară pentru acesta.
Sfânta Ecaterina a fost ademenită de către împărat, care i-a promis bogății și faimă. Pentru că aceasta a refuzat, a fost închisă în închisoare și supusă torturilor. Adusă din nou în fața judecății, Sfânta Ecaterina nu s-a dezis de credința creștină, apropiindu-se chiar de roata de tortură. În acel moment, un înger a lovit roata, distrugând-o. Maximinus i-a propus să se căsătorească cu el. Sfânta Ecaterina și-a mărturisit fidelitatea față de Hristos, apoi a rostit o rugăciune, după care și-a pus singură capul sub sabia călăului.
Pe Muntele Sinai se află moaștele acesteia care au fost duse acolo de către un înger. În biserica din Mănăstirea Sinai, cea care a fost zidită de către împăratul Iustinian cel Mare în secolul IV, au fost duse și capul și mâna stângă a acesteia, care au fost găsite ulterior. La biserica Sfânta Ecaterina din București se găsește un fragment din moaștele Sfintei Ecaterina.