Cine a fost Regina Elena și de ce i se spune Regina-Mamă. Motivul pentru care a fost îngropată în Elveția, în 1982

Cine a fost Regina Elena și de ce i se spune Regina-Mamă

Rămășițele pământești ale Reginei Elena vor fi reînhumate la Curtea de Argeș, în Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală. Ceremonia va avea loc sâmbătă, 19 octombrie. Mulți români nu știu nici acum de ce Reginei Elena i se spune Regina-Mamă, deși aceasta a jucat un rol important în istoria țării noastre.

Cine a fost Regina Elena și de ce i se spune Regina-Mamă

Regina-Mamă Elena a României, mama Regelui Mihai I, s-a născut pe 3 mai 1896, la Palatul Tatoi, lângă Atena. A fost fiica Regelui Constantin I al elenilor şi a Reginei Sofia (născută Principesă Imperială a Prusiei). De asemenea, a fost sora Regilor George al II-lea, Alexandru şi Pavlos ai Greciei.

Alteţa Sa Regală Principesa Elena a Greciei şi a Danemarcei s-a căsătorit la Atena, pe 10 martie 1921, cu Principele Moştenitor Carol, dar a divorțat pe 21 iunie 1928.

La scurt timp după ce Mihai a devenit principe moștenitor, prin actul de la 4 ianuarie 1926, Elena a primit titlul de principesă mamă, printr-o ordonanță specială, stabilindu-i-se și o listă civilă, privilegiu rezervat în genere regelui și principelui moștenitor.

Regele Mihai I și Regina Elena
Regele Mihai I și Regina Elena

În 1940 a devenit regina-mamă a României. Alteţa Sa Regală Principesa Elena a Greciei şi a Danemarcei a murit pe 28 noiembrie 1982, în exil, la Lausanne. Spre deosebire de Regele Mihai I, Regina Elena nu și-a mai revăzut niciodată țara. Regimul comunist a făcut tot posibilul să denigreze Familia Regală, în încercarea de a o șterge din cărțile de istorie a României.

Publicația Illustrierte Newe Welt a reușit să suprindă momentul în care Regele Mihai a ajuns la mormântul mamei sale, în ziua în care a fost înhumată.

„Cu o privire împietrită, Regele Mihai I al României s-a apropat de mormântul alb de marmură din cimitirul Bois-de-Vaux din Lausanne. Pierdut în gânduri, a privit asupra sicriului din lemn de mahon roşu-cărămiziu, îmbrăcat în stindardul Casei Regale a României. Din paltonul său negru a scos o mică cutie din argint şi i-a deschis capacul. În ea se afla pământ românesc din patrie. […] Îndurerat, el a pus pământ din această cutiuţă pe sicriul Reginei Elena. Pământ al patriei, care i-a legat pe Mamă şi Fiu şi în vremuri bune, dar mai mult în vremuri negre.” – Illustrierte Newe Welt

La 71 de ani de la plecarea în exil și la 37 de ani de la decesul Reginei Elena, Principesa Margareta, Custodele Coroanei, a decis să aducă rămășitețe pământești ale Reginei-Mamă la Curtea de Argeș.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI