16 mai 2020 | 10:14

Cine a fost considerat cel mai bogat om din istorie. Culmea, a trăit în Africa

Monden
Cine a fost considerat cel mai bogat om din istorie. Culmea, a trăit în Africa
Cine a fost considerat cel mai bogat om din istorie

Cel mai bogat om care a trăit vreodată pe pământ s-a născut în Africa, unde a crescut și a domnit întreaga sa viață. Bărbatul a fost o sursă reală pentru basme și povești cu sultani extrem de bogați. O călătorie a sa de un an de zile l-a făcut celebru pe tot mapamondul, deoarece pe unde trecea el, lăsa în urmă grămezi de aur.

Cine a fost considerat cel mai bogat om din istorie

Mansa Sultanul Musa I Keita a trăit în secolul al XIV-lea și a adunat o avere colosală, care l-a făcut, după cum spun unii istorici, cel mai bogat om care a trăit vreodată pe pământ.

Musa a devenit sultan după dispariția în ocean a predecesorului său, Abu-Bakr II. El a obținut controlul strategic asupra cetății Tombuctu. Provinciile Gao și Mali, bogate în sare și aur, au devenit pământurile sale și a obținut controlul asupra unor importante rute comerciale care legau coasta de vest a Africii de Mediterana.

Cine a fost considerat cel mai bogat om din istorie. În foto, rămășițele universității Sankore

Cine a fost considerat cel mai bogat om din istorie. În foto, rămășițele universității Sankore

Pelerinajul Sultanului Musa la Mecca a rămas în istorie

Sultanul, un musulman devotat, a devenit cunoscut pentru restul lumii cu ocazia pelerinajului său la „Mecca”. Acesta a avut loc în perioada 1324-1325, iar Musa a fost însoțit de o caravană cu adevărat impresionantă. 10.000 de soldați, 30.000 de civili, 12.000 de sclavi și 500 de mesageri cărând cantități mari de aur și îmbrăcați în veșminte scumpe de mătase persană l-au însoțit pe Sultan. Caravana cuprindea 80 de cămile, fiecare cărând între 25 și 150 de kilograme de pulbere de aur. Musa a împărțit acest aur săracilor pe care i-a întâlnit în calea sa.

Călătoria sa a fost dezastruoasă însă pentru economiile țărilor prin care a trecut Sultanul, fără ca acesta să urmărească sau să conștientizeze acest lucru. În Cairo, Medina sau Mecca, apariția bruscă a unei mari cantități de aur pe piață a devalorizat acest metal pentru o perioadă de zece ani, iar prețurile la toate produsele și serviciile au explodat.

A construit o universitate care putea găzdui 25 de mii de studenți

La întoarcearea din călătorie, Sultanul a realizat ce a făcut, așa că pentru a redresa piața aurului Musa s-a împrumutat cu tot aurul pe care l-a putut strânge de la cămătarii din Cairo, la dobânzi uriașe. A fost pentru prima dată în istorie când un singur om controlează prețul aurului în toată zona Mediteranei. În urma acestei călătorii, întregul mapamond auzise de Sultanul Musa.

Reîntors de la Mecca, Musa s-a dedicat dezvoltării economiei, educației și arhitecturii din Mali. În acest scop, el a adus din călătorie învățați arabi și specialiști în diverse domenii și a ridicat o universitate imensă, Sankore, care poate fi vizitată și astăzi. Au fost aduși cei mai buni profesori din lume, iar biblioteca era una impresionantă. Putea caza nu mai puțin de 25 de mii de studenți.

Averea Sultanului Musa nu poate fi evaluată nici măcar cu mare aproximație. ”Realmente, nu există nici o posibilitate de a pune o cifră corectă în legătură cu averea sa”, scria în 2015 revista americană Time. Imperiul său cuprindea totalitatea sau părți din Mauritania, Senegal, Gambia, Guinea, Burkina Faso, Mali, Niger, Nigeria și Ciad. A domnit timp de 25 de ani, până la moartea sa în anul 1337 și a fost urmat pe tron de fiul său, Maghan I.

Parteneri
Ce au putut să scrie kosovarii după ce UEFA a dat decizia în cazul meciului România - Kosovo
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Generalul american Ben Hodges crede că Rusia a declanșat deja Al Patrulea Război Mondial
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Femeia care le știa toate secretele rupe tăcerea! Ce a povestit Flora Năstase despre intimitatea relației dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană. 'Silviu mă suna'
Unica.ro
Roșiile fade de la supermarket pot avea gust bun! Patru trucuri imbatabile
EVZ.ro
Adriana Bahmuțeanu, primele declarații după ce băieții ei au fost luați de Protecția Copilului. Fosta soție a lui Silviu Prigoană nu și-a văzut nici acum fiii
Spynews
Statul NU mai vrea banii românilor. S-a dat ordin oficial. Adio, plăți!
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
VIITORUL PREȘEDINTE al ROMÂNIEI! CINE intră de fapt în TURUL II
Mediaflux
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum va fi vremea în perioada 21 noiembrie - 16 decembrie 2024. Se anunță temperaturi scăzute
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro