Mare parte din umanitate trăiește mai mult decât generațiile trecute, dar cu toții ne-am dori să trăim mai mult. Asta se poate întâmpla doar dacă suntem sănătoși, iar pentru a fi, trebuie să fim atenți la câteva obiceiuri simple.
Fără îndoială, cea mai mare speranță de viață este în țările dezvoltate și în cele emergente. Oamenii din prezent sunt mult mai sănătoși decât cei de acum câteva sute și mii de ani, dar suntem în continuare „bântuiți” de boli care aparent n-au leac – cancerul, bolile cardiovasculare, cele pe sistem nervos, etc.
Majoritatea problemelor de sănătate grave pe care le capătă oamenii din cele mai bogate state ale lumii survin din cauza stresului și a sedentarismului. În goana oarbă după bani și distracții, neglijăm sănătatea printr-un stil de viață periculos.
Dacă vrei să fii sigur că vei trăi mai mult și mai bine, urmează aceste cinci obiceiuri.
Cred că ai auzit deseori acest sfat și nu doar din partea medicului. Este un adevăr universal valabil pentru orice persoană, indiferent de vârstă și indiferent dacă suferă sau nu de vreo boală.
O dietă săracă în grăsimi animale, aditivi alimentari și zahăr reduce cu 82% riscul de a muri de o boală cardiovasculară și cu 65% de a muri din cauza cancerului. Evident, de murit, toți murim, dar e preferabil să nu te stingi în chinuri și pe patul de spital.
Sporește consumul de cereale integrale (nu neapărat pâine), fructe, legume, verdețuri, nuci și alimente bogate în proteine (pește, fasole).
Ridicatul de pe scaun, mersul în altă cameră și apoi venitul înapoi pe scaun după zece minute nu înseamnă mișcare sănătoasă. E necesară, dar nu suficientă.
Nu trebuie nici să te transformi într-un maniac hiperactiv, obsedat de sala de sport.
Organismului trebuie să-i oferi suficientă mișcare fizică încât să pui inima la „lucru” mai activ și să ai oase, articulații și mușchi sănătoși. O oră sau măcar 30 de minute pe zi de exerciții fizice intense sau medii îți prelungesc viața cu 4 ani și jumătate.
Nu trebuie să te transformi într-un anorexic obsedat de îngrășare. Fiecărui individ i se potrivește o anumită greutate. Vorbește cu un medic și stabilește cu el, în urma unor analize, care este greutatea optimă pe care ar trebui să o ai și menține-o așa urmând pașii de mai sus.
Dacă verifici lunar greutatea, ești sigur că stilul de viață pe care-l ai e corect și nu te îngrași sau nu slăbești mai mult decât ar trebui.
Românii au o problemă destul de gravă când vine vorba de consumul de alcool. Toată lumea spune că nu bea decât ocazional, unul – două „păhărele”, dar adevărul este că majoritatea depășesc limita.
Nu trebuie neapărat să te îmbeți pentru a depăși limita. Se poate să bei mult bând câte puțin. Adică să iei zilnic porția de „păhărele”, până ce devii dependent. Dintre băuturile alcoolice, cele mai sănătoase sunt vinul roșu (bun în special pentru inimă, dar nu și pentru cei care au probleme cu tensiunea) și berea, dar nu și dacă ești supraponderal.
Alcoolul are efecte nefaste în corp, inclusiv reducerea cantității de calciu.
Fumatul (activ sau pasiv, ocazional sau intens) afectează o mulțime de sisteme de organe din corpul tău, nu doar căile respiratorii. Fumatul distruge sistemul digestiv, dinții și sistemul vascular.
Dacă mergi pe ideea că oricum vei muri, ai citit degeaba acest articol. Poți să faci sport de performanță, să fii vegetarian, să nu te atingi de alcool, dar dacă fumezi, toate obiceiurile anterioare sunt aproape în zadar.