Rație pentru alcool și țigări aduse din afara țării. De ce se impun cotele

Rație pentru alcool și țigări aduse din afara țării. De ce se impun cotele

Rație pentru produsele care conțin alcool și pachetele de țigări aduse din alte țări – e regula pe care o vrea impusă Comisia Europeană.

Românii, alături de ceilalţi cetăţeni europeni trebuie să respecte această măsură când cumpără țigări și alcool dintr-o țară vecină, spre exemplu.

Comisia Europeană a pregătit o directivă pentru a se evita plata accizelor într-o altă ţară decât în cea de origine, potrivit Știrilor TVR.

Cu alte cuvinte, dacă mergi și cumperi produse accizabile de la vecini în cantități mari, taxele să nu ajungă să fie plătite în țările în care ajung băuturile sau țigările, și nu în cea în care au fost produse.

De asemenea, impunerea de cote ar putea limita contrabanda, estimează oficialii europeni.

Alcool și țigări de la vecini. Ce spune șeful de la Finanțe

La noi, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, spune că „noile cote nu vor duce şi la scumpirea produselor”, deși, potrivit economiștilor consultați de TVR, o decizie de a limita acest tip de comerț ar putea duce la scumpiri.

Totuși, fenomenul cumpărăturilor în țările vecin are o amploare mai mare în spațiul Schengen, unde verificările la frontiere nu mai există.

Este cunoscut faptul că, în cazul tutunului, spre exemplu, locuitorii fumători din nordul Franței merg în Luxemburg, unde țigările sau tutunul pentru fabricarea de țigarete sunt mult mai ieftine comparativ cu prețurile practicate în Hexagon.

Razii în căutarea traficanților

Dincolo de micul comerț de la granițe, practicat de persoanele care locuiesc în localități de frontieră sau de patronii de magazine mici, autoritățile au de luptat cu grupările care fac trafic de amploare.

Aproape săptămânal sunt descoperite noi rețele care se ocupă cu contrabanda.