29 sept. 2024 | 09:50

Ciclonul Ashley și viitura de pe Dunăre vin în același timp. Autoritățile în alertă, recomandări pentru populație

Vremea Meteo
Ciclonul Ashley și viitura de pe Dunăre vin în același timp. Autoritățile în alertă, recomandări pentru populație
Ciclonul Ashley si viitura de pe Dunare vin in acelasi timp

Ciclonul mediteraneean Ashley aduce ploi torențiale și vânt puternic în întreaga țară, în timp ce o viitură puternică pe Dunăre este așteptată să lovească simultan. Autoritățile sunt în alertă și au luat măsuri suplimentare pentru a face față acestor condiții extreme. În Galați și alte județe de pe malul Dunării, pompierii și echipamentele de intervenție sunt pregătite să intervină.

Ciclonul Ashley și viitura de pe Dunăre, o amenințare dublă

Ciclonul Ashley va afecta mai întâi vestul țării și apoi va avansa rapid spre est, aducând ploi abundente și rafale de vânt. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis avertizări cod portocaliu pentru majoritatea regiunilor, inclusiv pentru Capitală și județul Ilfov. În unele zone, cantitățile de apă vor atinge 80 de litri pe metru pătrat, crescând riscul de inundații.

Autoritățile din județele afectate de viitură și de ciclon au luat măsuri speciale. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a suplimentat tehnica de intervenție, iar în Galați, deja grav afectat de inundații recente, peste 1.000 de pompieri sunt pregătiți să intervină. În plus, în zonele de pe malul Dunării, echipele locale au început îndiguiri pentru a proteja populația și infrastructura.

Zonele vizate de inundații și măsurile luate

Pe lângă ciclon, autoritățile se pregătesc pentru o viitură pe Dunăre care va lovi în același timp cu ploile torențiale. Localitățile din Caraș-Severin, Giurgiu și Argeș au fost avertizate, iar măsurile de protecție au fost intensificate.

În Argeș, de exemplu, au fost plasați saci cu nisip pentru a proteja clădirile aflate sub nivelul străzii, vulnerabile la inundații. Prefectul județului Argeș, Dragoș Predescu, a recomandat cetățenilor să își curețe șanțurile și podețele pentru a preveni blocarea scurgerii apelor.

”Este crucial ca toată lumea să ia măsuri preventive, deoarece ne așteptăm la un debit crescut de apă”, a precizat el.

Citește și Ministrul Energiei face apel la înțelegere: „Pot apărea avarii din cauza vremii”. Au fost luate măsuri pentru asigurarea stocurilor de energie și gaze!

Recomandări pentru populație

Autoritățile fac apel la populație să fie vigilentă și să urmeze recomandările privind siguranța. În cazul unor inundații severe, persoanele vulnerabile vor fi evacuate. În plus, cetățenii sunt sfătuiți să evite deplasările neesențiale și să asigure curățarea rigolelor și a podețelor din gospodării pentru a preveni acumularea apelor.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență a emis, de asemenea, mesaje de avertizare prin panouri stradale și alte canale de comunicare. Daniel Vasile, purtător de cuvânt al ISU București-Ilfov, a anunțat că au fost constituite centre de coordonare a intervențiilor și că numărul pompierilor de serviciu va fi suplimentat cu aproximativ o treime în zonele afectate.

”Am emis mesaje de avertizare prin intermediul panourilor stradale, au fost luate măsuri pentru suplimentarea numărului de pompieri care se vor afla în serviciu, vom lua măsuri de suplimentare cu aproximativ o treime, au fost constituite centre de coordonare și conducere a intervențiilor”, a transmis acesta, potrivit stirileprotv.ro.

Autoritățile rămân în alertă și monitorizează constant evoluția situației, pregătite să intervină prompt pentru a proteja cetățenii și bunurile acestora.

Citește și Cod portocaliu de fenomene meteo severe în București și Ilfov. ISU: “Închideți ferestrele! Aveți grijă unde parcați mașinile”!

Parteneri
Povestea româncei care a fost campioană la Roland Garros și a ajuns chirurg la Spitalul Floreasca
Redactia.ro
Vedetele din showbiz pe care românii nu le mai suportă „Nu înțeleg de ce încă sunt atât de populari (..) Are atitudine de bădăran şi încă se crede adolescent”
Click.ro
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Carmen Brumă, dezvăluiri fără precedent după 25 de ani de relație cu Mircea Badea. 'Am mers mai departe'
Unica.ro
Cum poți păstra murăturile tari și crocante. Metoda foarte simplă
EVZ.ro
O presupusă vrăjitoare, escrocherie de 7.000 de euro. Cum l-a păcălit pe un bărbat pentru bani
Spynews
Caută semnul pe cutie! Medicamentele pe care șoferii nu trebuie să le ia. Vor rămâne fără permis
Capital.ro
De ce relațiile lui Jennifer Lopez nu rezistă. Fostul soț al artistei a făcut declarații controversate: „Am avut inima zdrobită”
Avantaje
TRUMP și-a găsit un nou DUȘMAN! AVANTAJUL KAMALEI Harris
Mediaflux
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Interviurile Insula Iubirii sezonul 8. Dani și ispita Mădălina au apărut ținându-se de mână, dar s-au certat în fața camerelor
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro