Chiria, în marile orașe din România. Cele mai ieftine locuri versus cele mai scumpe

Chiria, în marile orașe din România. Cele mai ieftine locuri versus cele mai scumpe

Un nou raport privind situația chiriilor din România arată că și cele mai ieftine locuri au înregistrat creșteri semnificative și se apropie de 200 de euro per locuință. Atunci când vine vorba de cele mai scumpe chirii, două orașe se află în fruntea clasamentului.

Unde se găsesc cele mai ieftine chirii

Un raport, realizat de imobiliare.ro, arată că spre deosebire de trimestrele anterioare, pe piaţa închirierilor de apartamente au existat, în al doilea pătrar din 2019, anumite modificări în ceea ce priveşte preţurile solicitate de către proprietari. Astfel, Bucureştiul a înregistrat o creştere şi a ajuns din urmă Cluj-Napoca, cele două centre regionale situându-se acum la egalitate – cel puţin pe segmentul apartamentelor cu două camere. În aceste orașe, o locuinţă de tip confort 1, din perioada 1980-2000, cu o suprafaţă utilă de 50-60 de metri pătraţi, poate fi închiriată, în ambele oraşe, cu 400 de euro pe lună.

O altă evoluţie interesantă a fost consemnată în Timişoara, unde preţul mediu solicitat pentru un apartament cu două camere s-a majorat de la 300 la 340 de euro pe lună. Oraşul de pe Bega se situează acum pe locul al doilea în clasamentul naţional al reşedinţelor cu cele mai mari chirii, fiind urmat de Braşov (unde pretenţiile proprietarilor au ajuns trimestrul trecut la 325 de euro pe lună) şi Iaşi (cu 300 de euro pe lună). În Constanţa, pe de altă parte, o unitate locativă cu două camere poate fi închiriată cu 280 de euro pe lună.

La polul opus, cele mai ieftine locuințe de închiriat pot fi găsite în Reşiţa (unde proprietarii cer 180 de euro pe lună, faţă de 165 de euro pe lună în cele trei luni anterioare), în Râmnicu Vâlcea (185 de euro pe lună, în creştere de la 170), în Drobeta Turnu Severin (189 de euro pe lună, faţă de 150) şi, respectiv, în Bistriţa (195 de euro pe lună, la fel ca în T1 2019). După cum se poate observa, oraşele cu cele mai accesibile chirii au consemnat creşteri notabile trimestrul trecut, apropiindu-se, astfel, de pragul de 200 de euro pe lună pentru un apartament cu două camere.