În primii ani de după Revoluția din 1989, în mai toate marile orașe apăreau chioșcurile stradale. Majoritatea dintre ele erau confecționate de mici vânzători, fiind din tablă sau din alte prefabricate. Micii comercianți, în ciuda recomandărilor făcute de autoritățile locale, nu au ținut cont de arhitectura stradală, împânzind orașele. În București a existat un moment în care nu prea mai aveam loc să ne deplasăm pe trotuare din cauza acestor chioșcuri. După anul 2000, edilii locali au decis, fie eliminarea definitivă a acestora, fie construirea unora care să respecte arhitectura stradală. Un asemenea demers a fost anunțat de noul primar din Sectorul 6 al Capitalei, Ciprian Ciucu.
Pentru cei care-și mai aduc aminte de vremurile comuniste, țin minte că pe străzile din București, mai ales pe arterele importante, găseam la fiecare colț de stradă câte un chioșc de ziare. Odată cu câștigarea libertăților și a liberalizării pieței, după 1990, au apărut ca ciupercile după ploaie, din ce în ce mai multe chioșcuri ale unor mici afaceriști. Aici se vindeau de la țigări, ziare și până la diferite obiecte vestimentare și nu numai.
Tot de pe vremea comuniștilor, singurii care aveau voie să dețină chioșcurile stradale, ne aducem aminte că erau florarii. După 1990 au apărut și mai multe astfel de chioșcuri, împânzind străzile marilor orașe și ale Bucureștiului. În unele cazuri erau atât de multe pe metrul pătrat, încât era imposibil să te poți deplasa pe trotuare.
După anul 2000, majoritatea edililor au început, fie să le dărâme, să le relocheze, sau să propună noi sisteme de chioșcuri în conformitate cu arhitectura stradală. Cele mai multe au fost desființate, iar altele au ajuns doar relicve, după ce proprietarii dădeau faliment, ca urmare a apariției pe piață a supermarket-urilor și hipermarket-urilor.
La această oră, în București, mai sunt active un număr important de chioșcuri, dintre care 160 se regăsesc doar în sectorul 6 al Capitalei. Ca și în celelalte cazuri, chioșcurile stradale de aici nu respectă niciunul arhitectura stradală. Așa se face că, edilul Ciprian Ciucu a demarat un proiect de arhitectură stradală, menit să schimbe fața actualelor chioșcuri stradale.
„Felul în care arata chioscurile micilor comercianti din Bucuresti demonstreaza un haos urbanistic”, acuză Ordinul Arhitectilor, care este în spatele acestei propuneri de arhitecutră urbană și de schimbare a acestor chioșcuri. Ciprian Ciucu spune că, din cele 160 de chioșcuri, majoritatea sunt ilegale, doar 50 dintre ele fiind amplasate legal și care ar putea fi schimbate cu unele moderne.
Propunerea de proiect arhitectural, spune Ciucu, a venit ca o necesitate, dar va trebui aplicat la nivelul întregii Capitale, dacă se dorește o schimbare reală. Conform unor surse, un astfel de proiect ar putea fi pus în discuție în cadrul CGMB, dar nu mai devreme de anul viitor. „Ar trebui să fie preocuparea primarului. Dar dacă nu exista leadership, eu nu pot să nu mă ocup.”, spune edilul Sectorului 6, decis să schimbe chioșcurile stradale din sector.