China a făcut un anunț de ultim moment în conflictul din Asia. De ce îi acuză pe americani. De data aceasta, China promite o „reunificare paşnică” cu Taiwanul, în timp ce Taipeiul cere să-i fie respectată democraţia și libertatea.
Premierul Chinei, Li Keqiang, a promis astăzi o „reunificare paşnică” cu Taiwanul, dar şi paşi mari pentru a împiedica independenţa insulei.
De partea cealaltă, Taipeiul spune că Beijingul ar trebui să respecte angajamentul poporului taiwanez faţă de democraţie şi libertate, potrivit Agerpres.
China consideră Taiwanul democratic o provincie rebelă, astfel, că şi-a intensificat activitatea militară în apropierea insulei în ultimii trei ani.
China și-a întărit poziția mlitară în zonă spunând că Taipei şi Washington sunt complici, SUA furnizând arme Taiwanului.
Astfel, în august 2022, China a organizat manevre militare în jurul Taiwanului după ce Taiwanul a primit vizita lui Nancy Pelosi, care era pe atunci preşedinta Camerei Reprezentanţilor din SUA.
Ținând o cuvântare în deschiderea reuniunii anuale a parlamentului chinez, Li Keqiang a declarat că Beijingul sprijină principiul „o singură Chină”, asta însemnând că Taiwanul este parte a Chinei, chiar dacă nu a ameninţat direct cu măsuri de ordin militar.
„Guvernul ar trebui să pună în aplicare politica partidului nostru pentru soluţionarea chestiunii taiwaneze şi să facă paşi hotărâţi pentru a se opune independenţei Taiwanului şi a promova reunificarea”, le-a declarat Li Keqiang celor circa 3.000 de delegaţi din Marea Sală a Poporului din Beijing.
„Trebuie să promovăm dezvoltarea paşnică a relaţiilor de-o parte şi de alta a Strâmtorii şi să facem progrese în privinţa procesului de reunificare paşnică a Chinei”, a adăugat premierul Chinei.
Consiliul taiwanez pentru relaţii politice cu China continentală a răspuns la afirmațiile premierului chinez că cele două părți ale Strâmtori „nu sunt subordonate una celeilalte”.
De asemenea, China ar trebui „să respecte angajamentul poporului taiwanez faţă de conceptele sale fundamentale de menţinere a suveranităţii, democraţiei şi libertăţii Republicii China”, a mai transmis consiliul, folosind denumirea oficială a Taiwanului.
China ar trebui să trateze relaţiile de-o parte şi de alta a strâmtorii „în mod pragmatic şi raţional, într-o manieră egală şi reciproc respectuoasă, pentru a crea condiţiile unor interacţiuni sănătoase”. mai anunță Taiwanul.
Nu în ultimul rând, Tsai Ing-wen, președintele Taiwanului, a propus în repetate rânduri convorbiri cu China.
Beijingul a respins aceste întâlniri, considerând că șefa statului Taiwan este o separatistă.