China, acuzată de ‘genocid’ de către Canada. Adevărul a ieșit la iveală, ce se întâmplă acum

China, acuzata de ”genocid” de catre Canada

Luni, Parlamentul din China a a adoptat în unanimitate o rezoluție prin care califică ca ”genicid” tratamentul aplicat de către regimul comunist de la Beijing minorității musulmane a uigurilor din regiunea Xinjiang.

China, acuzată de ‘genocid’ de către Canada

Prin urmare, premierul Justin Trudeau și guvernul lui sunt forțați să ia atitudine față de China, conform CNN. Această moțiune introdusă de Partidul Conservator a fost adoptată în Camera Comunelor cu 266 de voturi ”pentru” și cu niciun vot ”împotrivă”. Această moțiune recunoaște că „uigurii din China au fost şi sunt supuşi genocidului”.

Organizațiile pentru drepturile omului au acuzat, nu de puține ori, guvernul de la Beijing că le-a permis uigurilor să își exprime credința în libertate, însă și alte libertăți individuale. Mai mult, deputații canadieni au ținut să sublinieze „îndoctrinarea politică şi antireligioasă”, „munca forţată”, dar şi „distrugerea siturilor culturale” pe care această minoritate musulmană din Xianjiang le suportă.

Ce spun experții

În plus, a mai fost adoptat și un amendament la moțiune, solicitându-se mutarea Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing din 2022 în cazul în care acest „genocid” continuă.

Experții sunt de părere că, în prezent, peste un milion de uiguri sunt închiși în lagărele de reeducare politică. Dar aceasta este o informație pe care China o neagă cu vehemență.

Astfel că guvernul de la Beijing spune că astfel de lagăre sunt, de fapt, centre de pregătire profesională care să îi îndepărteze de terorism şi separatism după o serie de atentate atribuite uigurilor. Prin urmare, Conservatorii solicită guvernului liberal să respecte parlamentul şi să recunoască oficial că în China are loc un ”genocid”, a spus liderul lor, Erin O’Toole.

„Guvernul Canadei analizează extrem de serios orice acuzaţie de genocid”, a spus într-un comunicat ministrul de externe, Marc Garneau. De asemenea, și premierul canadian Justin Trudeau a recunoscut vineri că „au fost semnalate uriaşe încălcări ale drepturilor omului în Xinjiang”.

Cine sunt uigurii

Uigurii reprezintă un popor popor turcic. Ei trăiesc în mare parte pe teritoriul Chinei de azi, în provincia Xinjiang, numit și Turkistanul de Est. În cronicile chineze, uigurii apar amintiți sub denumiri ca Huihe, Huihu, Weiwu și Chunwei.

Cam trei pătrimi din uiguri trăiesc în China, iar restul sunt răspândiți prin Kazahstan și Kîrgîzstan. La recensământul din anul 1990, trăiau în China 7.214.431 uiguri din care 99,73 % trăiau în regiunea autonomă Xinjiang, 5.739 uiguri în provinvcia Hunan, iar 2.021 în Beijing (Peking).

Uigurii vorbesc uigura, care are forma scrisă ca și limba arabo-persană. Majoritatea uigurilor sunt de religie sunită, o ramură a religiei islamice.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI