Locuiești în chirie? Ei bine, află că există anumite cheltuieli de la întreținere pe care nu ar trebui să le plătești tu. Acestea intră în responsabilitatea proprietarilor, însă prea puțini sunt cei care știu acest lucru. Iată de ce cheltuieli poți scăpa de acum înainte. Anunță-i pe proprietari!
Printre alte obligații pe care legea le impune asociațiilor de proprietari, se regăsesc și cele referitoare la constituirea și utilizarea fondului de rulment și a fondului de reparații. Cu toate acestea, cei care locuiesc în chirie, la bloc, trebuie să știe că anumite cheltuieli de la întreținere nu le revin lor.
Iar aici vorbim despre aceste două fonduri: de rulment și de reparații, care se plătesc de către proprietar, nu de către chiriaș. Astfel, plata sumelor ce alimentează cele două fonduri speciale obligatorii ale oricărei asociații de proprietari este o obligație a celor care dețin apartamentul.
Legislația în vigoare, prevăzută în Legea nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor nu folosește, în nicio formulare referitoare la cele două fonduri, termenul de „chiriaș”, ci numai de „proprietar”.
Legea nr. 196/2018 precizează că asociația de proprietari este obligată să stabilească cuantumul și cota de participare a proprietarilor la constituirea acestuia. În cazul în care s-ar fi avut în vedere participarea nu numai a proprietarilor la acest fond, ci și a celor care folosesc efectiv locuința, adică chiriașii, s-ar fi regăsit această precizare în textul actului normativ, notează Avocatnet.ro.
În ceea ce privește fondul de reparații, legea spune că „proprietarii membri ai asociației de proprietari au obligația să aprobe un fond de reparații anual, necesar pentru repararea și îmbunătățirea proprietății comune”. Și în cazul acestuia, nu se vorbește decât despre proprietari.
Important de precizat este faptul că fondul de rulment are ca scop asigurarea sumelor necesare pentru plăți curente, în timp ce fondul de reparații se folosește pentru repararea și îmbunătățirea proprietății comune. Totodată, un alt aspect ce trebuie subliniat este că suma anuală necesară pentru constituirea sau completarea fondului de reparații se plătește în avans, în tranșe lunare egale.