Cetatea dacică Costeşti arată ireal. Schimbarea majoră adusă comorii din Munții Orăștiei VIDEO

Cetatea dacică Costeşti arată ireal. Schimbarea majoră adusă comorii din Munții Orăștiei VIDEO
Schimbarea majoră adusă comorii din Munții Orăștiei

Cetatea dacică Costești, situată în Munții Orăștiei își așteaptă oaspeții cu o nouă înfățișare. Lucrările de punere a uneia dintre cele două „palate” ale cetății au fost finalizate. Recent, vegetația care acoperea o parte din vestigiile sale a fost înlăturată. Unul dintre cele două „palate” ale sale are un nou acoperiș.

Acoperiș înlocuit după cinci decenii

Structura metalică și de azbociment a fost instalată la începutul anilor ’70 pentru a proteja primul dintre cele două „turnuri locuință” ale cetății Dacice Costești. Aceasta a fost înlocuită cu o nouă suprastructură, menit să îl protejeze de fenomenele meteo. Lucrările au început în anul 2019. Au fost finalizate printr-un proiect derulat de Asociația Monumentum.

Colaboratori ai acestui proiect au fost și Institutul Național al Patrimoniului și autoritățile locale. Proiectul a fost numit „Ambulanța pentru monumente”. Mai mult de atât, intervenția vizează și reașezarea elementelor de piatră dislocate sau vandalizate, în poziția lor generală. De asemenea, și celălalt turn va fi pus în siguranță.

Turnurile – locuință din cetatea dacică au fost acoperite cu carton gudronat și șindrilă încă de la începutul anilor ’40. Arheologii au prevăzut că vatra de foc pe care o adăpostește unul dintre ele și blocurile de calcar din structura lor nu ar fi rezistat foarte mult fără a fi protejate.

Vechile acoperișuri au fost înlocuite, la începutul anilor ’70, cu unele de azbociment. În timp, datorită vremii, s-au degradat și nu au mai putut proteja monumentele.

Cetatea Costești, veche din vremea lui Burebista

Cetatea Costești a fost ridicată în vremea regelui Burebista. Aceasta a servit ca fort militar, însă și ca reședință pentru căpeteniile strămoșilor noștri. Din păcate, a fost distrusă în anii războaielor de cucerire a Daciei de către romani, 101 – 106. Mai multe dintre construcțiile sale sunt vizibile și în ziua de astăzi, cu toate că, mai ales în ultimii ani, s-au degradat.

„Turnul reprezenta reşedinţa unui personaj de rang înalt, probabil stăpânul cetăţii, şi, împreună cu cealaltă construcţie ridicată la capătul opus al platoului, putea fi ultimul punct de rezistenţă în cazul unui asediu”, se arată în descrierea turnului antic care a fost pus în siguranţă prin instalarea noului acoperiş.

Unele dintre cele mai cunoscute monumente de la Costești sunt cele două turnuri. Ele se află la aproximativ 100 de metri unul de celălalt pe culmea dealului. Arheologii sunt de părere că „turnul – locuință” a fost construit în a doua jumătate a secolului I a. Hr., chiar pe platoul cetății.

În urmă cu un an, cetatea dacică a fost preluată în administrare de către Consiliul Județean Hunedoara. Odată cu aceasta, au preluat și așezările dacice Piatra Roșie, Blidaru, Bănița din județul Hunedoara. Acestea se află în patrimoniul cultural mondial UNESCO. Din anul 2013, Sarmisegetuza Regia se află în administrarea Consiliului Județean Hunedoara.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI