Ce trebuie să știi despre certificatul digital pentru COVID-19? Când urmează să devină operațional în România? Secretarul de stat din Ministerul Sănătății vine cu mai multe informații despre documentul verde.
Scretarul de stat din Ministerul Sănătății a anunțat în cursul zilei de joi, 10 iunie, că certificatul digital european pentru COVID-19 va deveni operațional în România de la data de 1 iulie. Chiar azi a avut loc o ședință la care au luat parte toate instituțiile în scopul finalizării detaliilor necesare.
Românii își vor putea descărca un astfel de pașaport cu ajutorul unui website pentru cele trei situații: vindecat, testat sau vaccinat. Urmează ca acest document să fie operațional și la noi în țară din 1 iulie. Faptul că va putea fi prezentat de pe telefon este o bucurie în plus pentru că astfel se vor evita cozile de la graniță și alte posibile situații neplăcute:
“Certificatul digital european pentru COVID va apărea la 1 iulie şi are rolul de a facilita călătoriile între statele membre la nivel european. Chiar astăzi a avut loc o şedinţă cu toate instituţiile implicate pentru a finaliza toate detaliile necesare. Statul român va face acest lucru.
Va fi un website prin care acest certificat va putea fi descărcat pentru cele trei situaţii (vaccinat, testat sau vindecat – n.r.) începând cu data de 1 iulie. Nu există în momentul de faţă în România posibilitatea folosirii acestui certificat. Oficial, în România, acest certificat digital european pentru COVID-19 va deveni operaţional la 1 iulie. O să fie un QR code, o să-l avem şi pe telefon şi se vor evita cozile la graniţă.”
-Pentru persoanele vaccinate anti-Covid: după implementarea sistemului informatic în România, preluarea datelor ce vor fi incluse în certificatele digitale UE se va realiza automat din Registrul Electronic Național de Vaccinări
-Pentru persoanele care au un test negativ în ultimele 72 de ore și persoanele care s-au recuperat după infectarea cu virusul SARS-CoV-2: din aplicația Corona-Forms.
Conține informații esențiale precum: numele, data nașterii, statul membru emitent și un identificator unic al adeverinței. În plus:
-pentru adeverința de vaccinare: tipul vaccinului și producătorul, numărul de doze, data vaccinării;
-pentru adeverința de testare: tipul de test, data și ora la care a fost efectuat, centrul de testare și rezultatul;
-pentru adeverința de vindecare: data rezultatului pozitiv al testului, emitentul adeverinței, data emiterii, data de valabilitate.