Cerșetoarea româncă ce a învins Elveția la CEDO. Câți bani va primi de la stat și pentru ce

Elveția, învisă la CEDO, de o cerșetoare româncă

Sunt puține cazurile de cerșetori care să fi reușit să câștige la CEDO un proces. Iată că există o premieră, personajul fiind o tânără cerșetoare de etnie rromă, din România. CEDO i-a dat drept de cauză tinerei, într-un proces intentat statului elvețian.

Elveția, învisă la CEDO, de o cerșetoare româncă

Cazul tinerei cerșetoare, de origine rromă, a ajuns pe masa CEDO, după ce statul elvețian a dispus o amendă, ulterior închisoare, pentru că tânăra cerșea pe străzile din Geneva. Violeta-Sibianca Lăcătuș se afla în Elveția, încă din 2011, spun informațiile.

Violeta este cetățean român din comunitatea de rromi care locuiește în Bistrița-Năsăud. Femeia a fost obligată să plătească o amendă de 464 de euro pentru că cerșea în public la Geneva. Ulterior femeia a fost reținută într-o închisoare preventivă timp de cinci zile pentru neplata amenzii.

Cazul a ajuns la CEDO, unde s-a dat o decizie pe 19 ianuarie. Violeta Lăcătuș, o tânără analfabetă, provenea dintr-o familie extrem de săracă, nu muncea și nu primea prestații sociale.

”Cerșitul a constituit un mijloc de supraviețuire pentru ea. Fiind într-o situație vulnerabilă, reclamanta a avut dreptul, inerentă demnității umane, să-și poată transmite situația și să încerce să-și satisfacă nevoile de bază cerșind”, spune comunicatul emis de CEDO.

Într-o hotărâre din 19 ianuarie, CEDO a decis că pedeapsa impusă de Elveția acesteia pentru că cerșea în public la Geneva încălca Convenția europeană a drepturilor omului. Hotărârea din 19 ianuarie este o hotărâre a Camerei, ceea ce înseamnă că ambele părți au acum trei luni în care pot solicita trimiterea cazului la Marea Cameră a CEDO pentru o hotărâre definitivă. Curtea a considerat, prin decizia din 19 ianuarie 2021, că Elveția trebuia să plătească femeii 922 euro daune morale.

Violeta Lăcătuş, cerșetoare pe străzile din Geneva

Neavând condiții de trai și nici posibilitatea unui loc de muncă, în 2011 Violeta Lăcătuș decide să plece din țară. Tânăra ajungea în Elveția, la Geneva. Negăsin de lucru nici aici, Violeta Lăcătuș a început să cerșească pe străzile capitalei elvețiene. În iulie a aceluiași an, a fost obligată să plătească o amendă inițială de 93 de euro.

Autoritățile au justificat amenda, în temeiul secțiunii 11A din Legea privind dreptul penal de la Geneva. Respectiva lege spune că cerșitul pe străzi, în Elveția, este o infracțiune. Odată cu aplicarea amenzii, suma 15,50 euro i-ar fi fost confiscată cu aceași ocazie, după o percheziție corporală efectuată de poliție.

În următorii doi ani, i s-au emis ordonanțe sumare de pedeapsă care îi cereau să plătească încă opt amenzi,  și a fost dusă de două ori în custodia poliției. Fiecare dintre amenzi ar fi putut fi nlocuită cu o pedeapsă privativă de libertate de o zi în caz de neplată. Ea a făcut apel împotriva ordinelor de pedeapsă.

Într-o hotărâre din ianuarie 2014, Curtea de Poliție din Cantonul Geneva a găsit-o vinovată de cerșetorie. Instanța a ordonat-o să plătească o amendă de 464 de euro. Neavând banii, amenda a fost înlocuită cu o pedeapsă privativă de libertate de cinci zile.

Un recurs pe care l-a depus la Secția de Apel și Revizuire Penală a Curții de Justiție din Cantonul Geneva a fost respins în aprilie 2014. Ea a făcut apel la Curtea Federală împotriva acelei decizii, dar recursul său a fost respins la 10 septembrie 2014. În perioada 24 – 28 martie 2015, a fost reținută în închisoarea preventivă Champ-Dollon pentru neplata amenzii.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI