Odată cu apariția vaccinului anti-covid, specialiștii au anunțat apariția unor efecte secundare. Efectele secundare nu sunt scoase din ecuație, când vine vorba de vaccinurile anti-covid. Unele sunt mai slabe, altele mai grave, depinzând foarte tare de reacția corpului pacientului vaccinat. Un astfel de caz a fost anunțat, recent, și pe teritoriul României, de reacții adverse severe.
În România, odată cu data de 27 decembrie, a început și campania de vaccinare anti-covid. Vaccinurile anti-covid folosite la nivel național sunt cele produse de Pfizer. În prima etapă a vaccinării a fost inclus tot personalul medical din spitale și din căminele de bătrâni din România.
Conform datelor oficiale, nu au fost cazuri severe de reacții adverse la vaccinurile anti-covid, cel puțin până acum. Publicația Gândul.ro relatează despre un caz sever de reacții adverse după vaccinarea anti-covid în Gherla, județul Cluj. Persoana vaccinată, o angajată a instituției, se pare că ar fi făcut un șoc anafilactic, după vaccinare.
”În jurul ore 12.00, unul dintre angajații a fost vaccinat dar la scurt timp i s-a făcut rău. Martorii au declarat pentru foaiatransilvană.ro că angajatul, care este o femeie, contabilul instituției, părea mai mult inertă. S-a sunat de urgență la 112 și am așteptat mai bine de o oră să vină ambulanța.
Colega noatră era galbenă la față. Nici nu m-am putut uita. Au ținut-o în ambulanță mai bine de 30 de minute după care au dus-o la spitalul din Gherla”, relata unul din agajații instituției.
Ulterior, mai relatează Gândul.ro, angajata căminului a ajuns în stare conștientă la spital, după cum declară și manangerul instituției la care pacienta lucrează:
”Ce vă pot spune este că doamna a ajuns la noi conștientă și a fost adusă cu ambulanța de la căminul de bătrâni. Nu are probleme de naturală neurologică, pentru că a fost consultată și de un medic intern și de cel neurolog.
Funcțiile vitale au valori normale. Eu nu vă pot spune dacă a fost sau nu vaccinată. Nu am întrebat-o asta”, spune managerul Rodica Somlea.
Vaccinurile sunt sigure și salvează vieți. Dezvoltarea rapidă a vaccinurilor COVID-19 îi face pe oameni să pună întrebări. Odată cu apariția vaccinurilor anti-covid, specialiștii și producătorii acestora au anunțat că s-ar putea să apară efecte secundare. Acestea apar, spun specialiștii, mai ales la pacienții cu alergii, în special.
Vaccinurile, deja existente pe piață, au fost găsite sigure și aprobate de autoritățile sanitare din multe țări. În același timp, mulți oameni sunt ambivalenți, deoarece, deși doresc să se protejeze împotriva infecțiilor, se tem și de posibilele efecte secundare ale vaccinării. Ei au îndoieli cu privire la faptul dacă vaccinurile sunt de fapt sigure, având în vedere ritmul rapid de dezvoltare și dacă posibilele efecte secundare au fost studiate în mod adecvat.
Medicii specialiști spun că este normal să aveți anumite reacții după vaccinare. Pot exista roșeață, umflături sau durere în jurul locului de injectare. Oboseala, febra, cefaleea și durerile la nivelul membrelor nu sunt, de asemenea, neobișnuite în primele trei zile după vaccinare.
Aceste reacții normale la vaccinurile anti-covid sunt de obicei ușoare și dispar după câteva zile. Acestea arată că vaccinurile anti-covid funcționează, deoarece stimulează sistemul imunitar și organismul formează anticorpi împotriva infecției.
În plus față de reacțiile tipice de vaccinare, au existat și cazuri individuale de efecte secundare uneori severe după vaccinare, cum ar fi șocurile alergice, care au fost raportate în detaliu. Dar acestea sunt cazuri izolate.
În general, vaccinurile anti-covid aprobate sunt sigure, conform Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), Administrației SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) și Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), altfel nu ar fi aprobat vaccinurile.
Unele dintre noile vaccinurile anti-covid, așa-numitele vaccinuri ARNm, sunt diferite de vaccinurile stabilite. Acestea nu conțin virusuri slăbite sau ucise. În schimb, acestea conțin doar un plan pentru o componentă a agentului patogen COVID-19.
Altele sunt așa-numitele vaccinuri vectoriale care utilizează adenovirusuri inofensive, cum ar fi virușii reci care afectează doar cimpanzeii, ca transportatori pentru a introduce proteina de suprafață a SARS-CoV-2, proteina spike, și astfel declanșează răspunsul imun.