Cererile pentru eliberarea pașaportului: Unde se depun și cât te costă obținerea lui. Ghid practic

Cererile pentru eliberarea pașaportului: Unde se depun și cât te costă obținerea lui. Ghid practic
Te poți programa online ca să știi când să te duci să stai tot la coadă la ghișeu

Cererile pentru eliberarea pașaportului se pot depune doar la un serviciu avizat pentru această procedură, dar nu și online. Singurul lucru pe care-l poți face online este să te programezi ca să stai tot la ghișeu.

Cerere pentru eliberarea pașaportului. Model PDF

Ne apropiem deja de mijlocul verii și, probabil că te-ai plictisit de călătoriile în țările membre ale Uniunii Europene și vrei să călătorești și pe alte continente. Pentru asta, ai neapărat nevoie de un pașaport. Dacă până nu demult trebuia să stai cu orele la cozi imense la ghișee întâi pentru a depune cererea, apoi pentru ridicarea pașaportului, acum poți știi, măcar, când anume trebuie să te duci să stai la coadă.

Tot ce trebuie să faci este să accesezi site-ul epasapoarte.ro, iar aici o să găsești și informațiile de care ai nevoie, și formularul pe care trebuie să-l completezi și locul unde să te programezi.

AICI ai modelul PDF de cerere care trebuie depusă pentru eliberarea pașaportului.

Tipuri de pașapoarte

Cererile pentru eliberarea pașaportului: Unde se depun și cât te costă obținerea lui. Ghid practic

Sunt câteva tipuri de pașapoarte, deci trebuie să știi motivul călătoriei, ca să poți alege tipul potrivit.

  • Pașaportul electronic simplu

Este acel tip de pașaport pe care merită să-l ai, chiar dacă nu plănuiești să pleci din țară în perioada următoare. Este valabil zece ani, dar achiziția lui te costă 258 de lei. Pentru minori cu vârste sub 12 ani este valabil doar trei ani și costă 234 de lei. Poate fi eliberat în maximum 15 zile lucrătoare.

  • Pașaportul simplu temporar

Dacă nu ți-ai făcut până acum pașaport și ești nevoit să pleci peste câteva zile din România într-o țară care nu e membră UE, poți să-ți faci un pașaport simplu temporar. Dacă ai noroc, eliberarea lui poate să dureze doar două ore. Dacă nu, trebuie să aștepți după el trei zile. Acest tip de pașaport este valabil doar un an.

  • Pașaportul pentru românii stabiliți în străinătate 

Teoretic, procedura este aceeași, dar cererea pentru eliberarea documentului trebuie depusă la ambasada statului unde ai de gând să stai un timp mai îndelungat. Problema este că eliberarea acestui tip durează foarte mult – până la 45 de zile pentru țările membre ale Uniunii Europene. Alteori, poate să dureze mai puțin, totul depinde de cât de eficient și de rapid funcționează sistemul.

Tarife pașapoarte

  • pentru paşaportul simplu electronic

258 lei – pentru persoanele cu vârstă peste 12 ani
234 lei – pentru persoanele cu vârsta sub 12 ani

  • pentru pasaportul simplu temporar: 96 lei – indiferent de vârstă

Unde plătești taxa pentru eliberarea pașaportului

  • online, prin sistem internet banking, prin virament către conturile deschise de către fiecare instituţie a prefectului;
  • la oricare bancă unde persoana ai deschis un cont bancar, prin virament către conturile deschise de către fiecare instituţie a prefectului;
  • prin mandat poştal (la orice oficiu poştal);
  • în numerar sau după caz prin intermediul POS-urilor la casieriile unităţilor Trezoreriei Statului, la casieriile Instituţiilor Prefectului şi la casieriile unităţilor CEC Bank.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI