Românii care locuiesc la bloc vor avea de înfruntat o iarnă grea. Prețul gazelor naturale înregistrează o creştere istorică, așa că tot mai mulți români vor fi nevoiți să consume mai puțin în perioada rece, pentru a face economii. Centralele termice de apartament devin bibelouri la iarnă.
Gazele naturale s-au scumpit, iar asta este o veste proastă pentru toată lumea. Atât producătorii de ceramică din China, cât și clienţii unei patiserii din Paris au de suferit din cauza acestor prețuri inaccesibile. Costul gazelor a atins deja un nivel record pentru acest moment al anului. Prognoza pentru lunile viitoare nu este satisfăcătoare, în condiițle în care factura la gaze va continua să crească. Ceea ce înseamnă că revenirea din pandemia de coronavirus va fi afectată.
Iarna 2020-2021 ar putea însemna o lecție dureroasă pentru toată lumea. Din cauză că prețul la gazele naturale continuă să se majoreze, ar putea limita cheltuielile de consum ale gospodăriilor şi eroda salariilor lor prin inflaţie. Pe de altă parte, deficienţele în aprovizionarea cu gaze ar putea paraliza industrii întregi şi chiar întrerupe livrarea de curent electric în unele ţări aflate în curs de dezvoltare, ducând la tensiuni sociale.
„Energia stă la baza economiei. Preţurile mari la energie reverberează de-a lungul lanţului de aprovizionare şi ar putea afecta relansarea incipientă”, declară Bruce Robertson, analist la Institute for Energy Economics and Financial Analysis.
La începutul verii, preţul gazelor naturale a început considerabil să crească în emisfera nordică. Rusia, care este cel mai mare furnizor al Europei, limitează exporturile de gaze prin conducte, din varii motive, cum ar fi cererea mare de pe piaţa internă, perturbările de producţie şi un acord pentru un tranzit mai redus al gazelor naturale prin Ucraina.
„Am fost în urmă cu umplerea depozitelor pe tot parcursul verii” spune Alfred Stern, noul director general de la grupul austriac OMV AG. Acum consumatorii sunt la mila vremii şi traiectoria preţurilor „va depinde de cât de frig va fi la iarnă”, precizează Alfred Stern.
Pe continentul european, se observă că preţul gazelor naturale l-a depăşit pe cel al petrolului. Asta ar însemna, în prezent, o problemă pentru Europa, dar și pentru Asia.
„Preţul ridicat al gazelor înregistrat în prezent este o problemă pentru Europa. Ar putea fi o problemă şi pentru Asia”, a dezvăluit directorul general de la grupul italian de utilităţi Enel SpA, Francesco Starace, într-un interviu acordat vineri pentru Bloomberg TV.