01 sept. 2021 | 18:44

Val de reclamaţii la ANRE. Românii fac plângeri pe bandă rulantă după ce primesc facturi uriaşe la curent şi la gaze. Principalele nereguli descoperite

Social
Val de reclamaţii la ANRE. Românii fac plângeri pe bandă rulantă după ce primesc facturi uriaşe la curent şi la gaze. Principalele nereguli descoperite
Românii se plâng la ANRE de facturi mari

Din ce în ce mai multe plângeri către ANRE! Românii au ajuns la disperare, după ce primesc facturile la curent și gaze. Multe dintre reclamațiile trimise sunt legate de costurile mari apărute la consumul rezidențial. Facturi de 27.000 de lei, sau chiar și mai mult, ajung să fie emise de furnizori.

Românii se plâng de facturi mari

În ultimele lunii tot mai mulți români se plâng de facturi mari la consumul de gaze și curent electric. Sumele, în unele cazuri, sunt exorbitante, de ordinul zecilor de mii, sau chiar a sutelor de mii.

ANRE spune că a primit peste 10.000 de reclamații din partea consumatorilor. Mare parte dintre aceste reclamații au fost legate de modul de facturare, rămase nesoluționate, iar altele au fost soluționate direct de furnizori, prin stornarea sumelor regăsite pe facturi.

Un alt număr de reclamații, mai spune ANRE, au fost rezolvate de instituție direct prin răspunsurile date de reprezentanții ANRE în baza legislației în vigoare.

Datele instituției arată că un procent de peste 70% din reclamații au fost făcute pe numele unui singur furnizor, și anume Enel Energie Muntenia. ANRE mai spune că alte aproape 400 din reclamații au fost pe numele companiei Enel Energie.

Un număr de 363 de reclamații au fost trimise pe marginea facturilor emise de Electrica Furnizare, 145 pe numele celor de la E.ON Energie România și 134 de reclamaţii pe numele celor de la Hidroelectrica.

ANRE încearcă soluționarea reclamațiilor la facturile la gaze naturale

Dacă la facturile de energie electrică numărul total al reclamațiilor era de peste 2.000, de cealaltă parte, la facturile pentru gaze, numărul este la fel de consistent. În acest caz ANRE a înregistrat 299 de reclamații la facturile pentru gazele naturale, împărțite astfel:

  • Engie România – 93 de plângeri.,
  • E.ON Energie – 74 de plângeri.,
  • Enel Energie – 51 de plângeri.,
  • Premier Energy – 43 de plângeri.,
  • Enel Energie Muntenia – 38 de plângeri.

 

În același context, oficialii ANRE au anunțat că au amendat respectivii furnizori cu amenzi considerabile, și se speră la soluționarea reclamațiilor cât mai repede.

„În cursul semestrului 1 al anului 2021, au fost constatate nerespectări ale legislaţiei, atât în domeniul energiei electrice, cât şi al gazelor naturale, aplicându-se 91 de sancţiuni în suma totală de 1.190.000 lei.

În urma finalizării acțiunilor de control, s-au constatat întârzieri în transmiterea răspunsurilor la sesizările clienților finali referitoare la facturarea serviciului de furnizare a gazelor naturale, fiind aplicate sancțiuni contravenționale în valoare totală de 400.000 lei, după cum urmează:

  • E.ON ENERGIE ROMÂNIA (cota de piață 41,33 %)     – 310.000 lei
  • ENGIE ROMÂNIA (cota de piață 47 %)                         –   90.000 lei

Totodată, s-a dispus furnizorilor să plătească clienților finali care nu au primit răspunsuri în termenul legal, penalitățile datorate în conformitate cu prevederile Standardului de performanță pentru activitatea de furnizare a gazelor naturale, aprobat prin Ordinul ANRE nr. 37/2007, cu modificările și completările ulterioare, astfel:

  • 30 de lei pentru nerespectarea termenului de răspuns de 15 zile de la data înregistrării solicitării;
  • 5 lei pentru fiecare zi suplimentară de întârziere.”, mai arată ANRE.

Numărul unor astfel de cazuri a crescut, cum au fost cele din județul Alba, unde în două cazuri diferite, clienții au primit facturi de 27.000 de lei și peste 200.000 de lei, în contextul în care ambii clienți erau consumatori casnici și consumul taxat era supraevaluat.

Parteneri
Divorț în familia regală. Au decis să-și spună adio prin intermediul unui comunicat de presă
Redactia.ro
”Victima” luptătorului suspendat pe viață a răbufnit: ”Toată lumea i-a cerut”. Ce a pățit după episodul fără precedent
Digisport.ro
Zodii care își vor dubla norocul și vor obține bani rapid în perioada 24 – 30 aprilie. Vor avea parte de venituri suplimentare care îi vor face foarte fericiți.
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a arestat pe iubitul ei
Digi24
GALERIE FOTO Imagini apocaliptice din Grecia. Cerul a devenit portocaliu și Atena abia se mai vede
Digi24
Cum arată la interior vila din Las Vegas a Anamariei Prodan. 'Lămâi și mandarini ca ai mei nu are nimeni!'
Unica.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
JUDECĂTORII au luat decizia finală. FLORIN CĂLINESCU a primit vestea chiar acum
Capital.ro
Trucul care te ajută să testezi calitatea cașcavalului. Așa poți afla ce mănânci cu adevărat
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Se schimbă LEGEA! Ce se întâmplă cu românii care NU locuiesc la adresa din buletin
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Imagini cu Adelina Pestrițu în metrou. Cum s-a pozat în transportul în comun: „Faima nu te poate opri să faci lucruri normale”
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro