Fiecare dintre noi își dorește să aibe pe masă alimente sănătoase, printre acestea aflându-se și legumele, bineînțeles. Dar, ce te faci când, inclusiv legume din serele româneşti sunt pline de substanţe toxice? Ce faci? Citește, așadar, mai departe, și află care sunt cele trei legume din serele româneşti de care să te fereşti.
Legumele și fructele proaspete conțin nutrienți, vitamine și minerale esențiale pentru creștere și sănătate și sunt componente importante ale unei diete sănătoase. Cu toate acestea, unele legume și fructe pot conține toxine naturale care ar putea fi potențial dăunătoare pentru sănătatea noastră.
Din când în când, au fost raportate cazuri de intoxicații alimentare suspectate a fi fost cauzate de consumul de legume și fructe crude care conțin toxine naturale prezente în mod natural în fructe și legume. Ele sunt produse de plante pentru a se apăra împotriva ciupercilor, insectelor și prădătorilor și oferă un mecanism de protecție pentru plante.
Vezi și: Alimentele de care nu știai că au pesticide. Mare atenție când le consumi, ce s-a descoperit
Dar, deși acestea există în mod natural, există și alte substanțe mult mai toxice, care apar ca urmare a dorinței fermierilor de a-și stimula culturile, și aici vorbim de pesticide sau alte substanțe de acest tip. În acest sens, fitosanitarii români, reprezentanți ai Autorității Naționale Fitosanitare, au decis să facă anumite verificări, iar rezultatele sunt alarmante, și vorbesc despre cele trei legume din serele româneşti de care să te fereşti.
Raportul publicat recent scoate în evidență faptul că, deși mulți cred că legumele românești cultivate în sere sunt sănătoase, în realitate conțin cantități mari de substanțe toxice, mai exact pesticide. În aceeași ordine de idei, specialiștii ANF vorbesc despre care sunt cele mai periculoase legume din serele din sudul României
Conform datelor din raportul ANF, în 2023 fermierii au folosit cu până la 40% mai multe pesticide la culturile de legume decât în 2022 când erau înregistrate procente de până la 28%.
În ceea ce privesc cele trei legume din serele româneşti de care să te fereşti, inspectorii ANF spun că cele mai îmbibate de substanțe toxice sunt tomatele, salata și mărarul, cu peste 67% din probele colectate.
Anul trecut, Environmental Working Group (EWG) a realizat un alt studiu pe marginea substanțelor toxice regăsite în fructe și legume, trăgând un nou semnal de alarmă la nivel mondial.
Nu este de mirare că verdețurile cu frunze, cu marginile lor încrețite, de salată, sunt un vinovat cheie. Kale, varza și muștarul au fost pe primul loc, conținând până la 20 de pesticide diferite, inclusiv un posibil cancerigen pentru om. Dar o noutate pe listă sunt ardeii grași și ardeii iuți, care conțineau 115 pesticide diferite, de departe cele mai multe dintre toate produsele.
Potrivit EWG, majoritatea reziduurilor de pesticide se încadrează în limitele stabilite de Agențiile pentru Protecția Mediului, dar aceste toleranțe sunt adesea mai mari decât ceea ce oamenii de știință consideră că este sigur, în special pentru femeile însărcinate, bebeluși și copii mici.