14 mart. 2024 | 14:20

Care sunt cele mai periculoase legume din serele din sudul României. Sunt pline de pesticide, ce s-a descoperit

Sănătate
Care sunt cele mai periculoase legume din serele din sudul României. Sunt pline de pesticide, ce s-a descoperit
Cele mai periculoase legume din sere

Cu toții știm că legumele nu trebuie să lipsească din alimentația noastră. Cele mai bune sunt legumele cultivate de noi sau cumpărate din țara noastră. Cu toate acestea, o analiză a Autorității naționale Fitosanitare arată că peste 40% din legumele românești conțin substanțe periculoase.

Legume pline de pesticide, descoperite în serele din România

Experții fitosanitari au analizat un număr de peste 1.300 de legume cultivate în țara noastră și au descoperit că peste 40% dintre acestea conțin pesticide. Din nefericire, cifrele din raportul realizat în 2023 sunt duble față de cele din anul anterior.

Prin urmare, se folosesc cantități din ce în ce mai mari de pesticide. În anul 2022 au fost descoperite doar 27,9% din legume cu pesticide, față de 40% în 2023.

Specialiștii în domeniu au colectat probe ce provin din marile bazine legumicole din sudul țării. Potrivit rezultatelor, cele mai periculoase legume sunt roșiile, salata și mărarul.

Substanțele periculoase s-au descoperit în 67% din probele de mărar și salată, iar în roșii 64%. În cea mai mare parte, rezidurile provin de la tratamentele cu fungicide, urmate de cele cu insecticide.

Riscurile consumului de legume cu pesticide

O dietă sănătoasă este una bogată în fructe și legume, dar în ultimul timp se vorbește din ce în ce mai des de problema calității proaste a fructelor și legumelor existente în piață. O mare parte dintre acestea conțin pesticide.

Deocamdată nu s-a descoperit toate efectele nocive pe care pesticidele le au asupra organismului, dar un lucru este sigur: expunerea la astfel de substanțe poate să ne afecteze grav.

Ele atacă sistemul nervos, creierul și creează dezechilibrări hormonale și contribuie, în unele cazuri, la apariția cancerului. Expunerea copiilor la pesticide este mult mai gravă. Cei mici pot suferi de probleme neurologice și afectarea capacității de învățare, memorare și atenție.

Cum ne protejăm de pesticidele din legume și fructe

În primul rând, trebuie să consumăm doar fructe și legume organice sau pe cele cultivate de noi. De asemenea, spălarea acestor alimente înainte de consumare este obligatorie.

Un alt lucru pe care îl puteți face este să dizolvați o linguriță de bicarbonat de sodiu într-un vas cu apă și lăsați legumele sau fructele înăuntru timp de 10-15 minute. Mai apoi, spălați-le foarte bine. Același lucru puteți face și folosind oțet.

Parteneri
ULTIMĂ ORĂ: Florin Piersic a ieșit din operație! Care este stare actorului
Redactia.ro
Adevărul din spatele camerelor de la Chefi la cuțite. Un fost concurent a rupt tăcerea și a spus ce nu se vede pe micul ecran: „Nu totul este chiar așa cum se vede la televizor”
Click.ro
Florin Piersic se află în stare gravă, anunță medicii de la Spitalul Foișor. Actorul are septicemie
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
Digi24
Cum arată adidașii Balenciaga cu care Delia face furori pe internet. Costă o avere! / FOTO
Unica.ro
Tariful lui Florin Ristei pentru un concert. Suma este uriașă
EVZ.ro
Mihai Albu, diagnosticat cu cancer! Cunoscutul designer a fost operat în urmă cu puțin timp. Primele declarații
Spynews
Anunţ şoc despre maestrul Florin Piersic:: Stare generală gravă
Capital.ro
Cutremur în România, în această seară, în zona seismică Vrancea
Antena 3
A recunoscut că este din nou singură! Motivul pentru care vedeta noastră și iubitul ei și-au spus „Adio”. E prima dată când vorbește despre asta
Avantaje
CRESC pensiile! Ce CATEGORII de pensionari PRIMESC majorarea
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Știrile Antena Stars. Viorel Lis se confruntă cu noi probleme de sănătate! Oana Lis este disperată: ”Mi-a părut foarte rău” / VIDEO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Chefi la cuțite, 8 mai 2024. Cătălin Țociu și Iulia Creangă au fost eliminați. Ce reacții au avut Chef Orlando și Chef Sautner
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro