Cu toții știm că legumele nu trebuie să lipsească din alimentația noastră. Cele mai bune sunt legumele cultivate de noi sau cumpărate din țara noastră. Cu toate acestea, o analiză a Autorității naționale Fitosanitare arată că peste 40% din legumele românești conțin substanțe periculoase.
Experții fitosanitari au analizat un număr de peste 1.300 de legume cultivate în țara noastră și au descoperit că peste 40% dintre acestea conțin pesticide. Din nefericire, cifrele din raportul realizat în 2023 sunt duble față de cele din anul anterior.
Prin urmare, se folosesc cantități din ce în ce mai mari de pesticide. În anul 2022 au fost descoperite doar 27,9% din legume cu pesticide, față de 40% în 2023.
Specialiștii în domeniu au colectat probe ce provin din marile bazine legumicole din sudul țării. Potrivit rezultatelor, cele mai periculoase legume sunt roșiile, salata și mărarul.
Substanțele periculoase s-au descoperit în 67% din probele de mărar și salată, iar în roșii 64%. În cea mai mare parte, rezidurile provin de la tratamentele cu fungicide, urmate de cele cu insecticide.
O dietă sănătoasă este una bogată în fructe și legume, dar în ultimul timp se vorbește din ce în ce mai des de problema calității proaste a fructelor și legumelor existente în piață. O mare parte dintre acestea conțin pesticide.
Deocamdată nu s-a descoperit toate efectele nocive pe care pesticidele le au asupra organismului, dar un lucru este sigur: expunerea la astfel de substanțe poate să ne afecteze grav.
Ele atacă sistemul nervos, creierul și creează dezechilibrări hormonale și contribuie, în unele cazuri, la apariția cancerului. Expunerea copiilor la pesticide este mult mai gravă. Cei mici pot suferi de probleme neurologice și afectarea capacității de învățare, memorare și atenție.
În primul rând, trebuie să consumăm doar fructe și legume organice sau pe cele cultivate de noi. De asemenea, spălarea acestor alimente înainte de consumare este obligatorie.
Un alt lucru pe care îl puteți face este să dizolvați o linguriță de bicarbonat de sodiu într-un vas cu apă și lăsați legumele sau fructele înăuntru timp de 10-15 minute. Mai apoi, spălați-le foarte bine. Același lucru puteți face și folosind oțet.