Cele mai spectaculoase drumuri din România. 3 trasee de făcut măcar o dată în viață

de: Ionuț Vieru
25 10. 2020

Turismul in România s-a dezvoltat din ce în ce mai mult în ultimul timp. Datorită peisajelor de nedescris, țara noastră a devenit din ce în ce mai căutată de străini. Este foarte apreciată și de românii noștri. De la litoralul românesc cu atracții la tot pasul până la munții ce ascund trasee frumoase cu peisaje spectaculoase, România este o mină de aur ce trebuie neapărat exploatată. Așa că, urmează să-ți prezint câteva trasee ce nu trebuie să le ratezi.

Transfăgărășan

Este unul dintre cele mai spectaculoase drumuri, atât din România, cât și din lume. A fost declarat de către foștii prezentatori „Top Gear” (Jeremy Clarckson, James May și Richard Hammond) ca fiind cel mai frumos drum din lume. Este un traseu ce se adresează atât persoanelor ce caută peisaje frumoase, cât și iubitorilor de condus. Transfăgărășanul a fost construit între anii 1970-1974, la dorința lui Nicolae Ceaușescu.

Pe lângă traseul propriu-zis, s-a mai construit și un tunel. Acesta are o lungime de 884 de metri și este tunelul ce se află la cea mai mare altitudine din țara noastră. La momentul deschiderii, tunelul avea un sistem de iluminare, însă în prezent nu este funcțional. Există o singură bandă de circulație de 6 metri lățime și un trotuar de aproximativ un metru lățime.

TRANSFAGARASAN

Traseul face legătura între Muntenia și Transilvania, mai exact, între Sibiu și Curtea de Argeș. Ca și atracții turistice avem: cascada și Lacul Bâlea, Barajul Vidraru, Tunelul Bâlea, Telecabina Bâlea și Hotelul de gheață, ce este deschis doar iarna. Sunt aproximativ 90 de kilometri de peisaje uimitoare, serpentine și momente de neuitat. Din păcate, drumul este închis din octombrie până în iunie, datorită drumului înzăpezit. Aflându-se la o altitudine foarte mare, iarna se instalează destul de repede.

Cheile Bicazului

Aceste traseu este puțin mai lung față de Transfăgărășan, însă la fel de spectaculos. În condiții ideale, traseul se poate parcurge în 3 ore. Desigur, toată lumea se oprește pentru poze, deci să spunem aproximativ 4 ore. Este o zonă pitorească ce se află în partea centrală a Munților Hășmaș, în nord-estul țării. Face legătura între două județe, Neamț și Harghita.

cheile-bicazului

Cheile Bicazului au fost formate datorită râului Bicaz și face legătura între două regiuni, Moldova și Transilvania. Tot traseul are aproximativ 145 km și acesta este următorul: Gheorgheni – Lacul Roșu – Cheile Bicazului – Bicaz – Lacul Bicaz – Târgu Neamț. Ca și obiective turistice, poți alege dintre:

  • Peștera Tunel
  • Stațiunea Lacul Roșu
  • Lacul Bicaz
  • Cheile Laposului
  • Piatra Altarului
  • Rezervația Cheile Sugaului

Transrarău

Transrarău este un traseu montan recent asfaltat și poate fi străbătut în aproximativ o oră, având o lungime de 27 kilometri. Începe din localitatea județeană Pojorâta și poți urca până la Cabana Rarău. În drum, poți merge și spre Mănăstirea Rarău, unde poți face un popas și o poți vizita. Spre Cabana Rarău, drumul este foarte îngust și plin de serpentine. Este recomandat să folosiți semnale acustice atunci când intrați în curbe, fiind o singură bandă de circulație, iar câteodată nu încap două mașini.

transrarau

Odată ajunși la Cabana Rarău, poți parca mașina și să îți continui traseul, pe jos, până în Vârful Muntelui Rarău (1649m), și mai departe spre Pietrele Doamnei. Traseul este plin de peisaje ce îți vor tăia respirație, iar câteodată se organizează și campionate de drift-uri pe acest traseu. În acest caz, drumul este închis dar te poți bucura de spectacol.