Dacă vrei unul dintre cele mai puternice pașapoarte din lume, trebuie să știi ce țări stau cel mai bine în acest top. Unde e România în acest clasament?
Singapore și-a pierdut locul în vârful clasamentului celor mai puternice pașapoarte din lume. În clasamentul prezentat de Henley & Partners Passport Index pe 2018, România intră în primele 20 de locuri, dar la o distanță considerabilă de primul loc.
Japonezii au cele mai puternice pașapoarte din lume. Ei pot călători în 190 de state fără viză, în timp ce singaporezii în 189 de state. Evident, Singapore e pe locul doi anul acesta.
O surpriză e să vedem Germania mai jos în topul cu cele mai puternice pașapoarte. E pe locul trei la pachet cu Franța și Coreea de Sud. Acestea pot intra fără viză în 188 de țări.
Majoritatea statelor care ocupă primele 20 de poziții sunt din Europa, cu excepție la vârf, unde intră și România.
Merită menționat și că Georgia a urcat în clasament 18 poziții. De asemenea, Ucraina și Emiratele Arabe Unite au urcat 17 locuri în top. De altfel, Emiratele au urcat 40 de poziții în clasament, în ultimii 10 ani.
Bine, dar pe ce loc sunt Statele Unite ale Americii? Un pașaport nord-american e la fel de bun ca unul din Norvegia, Marea Britanie sau Austria și Olanda. Cetățenii acestor țări pot călători fără viză în 186 de state.
Între cele mai puternice pașapoarte din lume, România e pe locul 18. Dacă ai așa ceva, poți călători liber în 169 de țări. La fel de bine pot călători și croații, și bulgarii. Iar dacă te interesează de Republica Moldova, cetățenii de acolo pot călători fără viză în 122 de țări.
Poate că vrei să fii cetățean al unei țări mai puternice. Ei bine, și cetățenia e de vânzare, așa cum o arată raportul „În lumea tulbure a vizelor aurite”. Acesta a fost realizat de Transparency International şi Global Witness. Conform acestora, cetățenia e un bun de lux, iar în UE cei cu bani pot avea acces la așa ceva, potrivit G4Media.
Patru ţări din Uniune (Austria, Bulgaria, Cipru şi Malta) „vând” paşapoarte şi 12 acordă condiţionat drept de rezidenţă unor investitori bogaţi. Cel puţin 6.000 de paşapoarte şi aproape 100.000 de permise de şedere au fost în acest fel „vândute” în ultimul deceniu.
Spania, Ungaria, Letonia, Portugalia şi Regatul Unit au acordat fiecare peste 10.000. În fuga după pașapoarte mai puternice, Cipru a adunat 4,8 miliarde de euro din 2013 și până în prezent şi 718 milioane Maltei de la deschiderea unui program similar în 2014.
Dacă ai 150.000 de euro, poți să ai acces la un permis de rezidenţă în Grecia şi în Letonia. Un pașaport de Cipru costă circa două milioane de euro.
Mai este încă o practică pentru acces la unele dintre cele mai puternice pașapoarte din lume: dark web. Acolo pot fi vândute pentru câteva zeci de dolari, pentru diverse țări din lume. De exemplu, o copie după un pașaport românesc te costă aproape 13 dolari.