CTP a dejucat planul lui Donald Trump. Ce ar vrea să facă, de fapt, din America: ”Terorism”

CTP a dejucat planul lui Donald Trump. Ce ar vrea să facă, de fapt, din America: ”Terorism”
Cristian Tudor Popescu spune că democrația americană este sub asediu

Ieri ar fi trebuit să fie ziua cea mare în America. La Capitoliu ar fi trebuit ca ieri să fie validat Joe Biden ca Președinte. Numai că, și nimeni nu se aștepta la asta, lucrurile au degenerat în violențe de stradă. Un număr impresionant de adepți ai fostului Președinte Trump, au luat cu asalt Capitoliul. Au fost arestări, decedați, iar violențele au continuat și după lăsarea serii. Printre cei care au analizat situația tensionată de peste ocean, aseară, s-a numărat și jurnalistul Cristian Tudor Popescu.

Democrația americană sub asediu

Capitoliul este securizat în această dimineață, dar patru persoane au murit, inclusiv o femeie care a fost împușcată, după ce susținătorii președintelui Donald Trump au luat cu asalt una dintre cele mai iconice clădiri americane, trimițând capitala în haos.

Totul a pornit de la faptul că Trump și-a îndemnat susținătorii să lupte împotriva numărării ceremoniale a voturilor electorale care va confirma victoria președintelui ales Joe Biden.

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu, invitat la DIgi 24, a comentat situația dramatică de pe străzile capitalei americane, spunând că Trump ”Vrea să transforme America în Reich-ul pentru o mie de ani”.

”Acesta este terorism la nivel de stat. Condus și lansat, inițiat, acum câteva ore în discursul acela la miting, de către președintele SUA. Le-a cerut suporterilor săi să vină și să intervină.

Ce vedem, este cea mai gravă lovitură la adresa statului american, la adresa ideii de America, de la războiul civil încoace. Pentru că vine din interiorul Americii, nu din exteriorul ei.”, spune Cristian Tudor Popescu.

Lupte de stradă ca în filme, la Washington

La scurt timp după ora 13:00, miercuri, sute de protestatari pro-Trump au împins barierele amplasate de-a lungul perimetrului Capitoliului. Au început apoi confruntări cu ofițeri de poliție.

Aproximativ 90 de minute mai târziu, poliția a spus că manifestanții au intrat în clădire. Poliția a reușit să evacueze protestatarii din Capitoliu, iar Vicepreședintele Mike Pence a fost, de asemenea, evacuat, urmând să-și îndeplinească rolul în numărarea voturilor electorale.

O femeie, care încă nu a fost identificată, a murit. Se pare că a fost împușcată în piept în interiorul Capitoliului, a confirmat poliția DC la CNN. Mai multe informații despre împușcare nu au fost disponibile imediat. Un purtător de cuvânt al poliției a spus că vor veni detalii suplimentare mai târziu. Alte trei persoane au murit din cauza unor urgențe medicale în timpul revoltei.

„O femeie adultă și doi bărbați adulți par să fi suferit de urgențe medicale separate, ceea ce a dus la moartea lor. Orice pierdere de vieți omenești în district este tragică și gândurile noastre sunt cu oricine este afectat de pierderea lor”, a spus Contee într-o conferință de presă miercuri noaptea.

Cristian Tudor Popescu îl compară pe Trump cu Hitler

Scenele de ieri din America par a fi dintr-un film de acțiune, dar reprezintă realitatea momentului. Președintele ales, Joe Biden, a ieșit în fața publicului cerându-i lui Donald Trump să liniștească spiritele și să le ceară protestatarilor să se retragă.

Într-un discurs prezidențial Joe Biden a reamintit ce înseamnă democrația americană, și că ce s-a întâmplat ieri este un adevărat asediu asupra acesteia. Voci din senatul american au catalogat mișcările de ieri ca o tentativă de lovitură de stat.

Într-un final Trump a publicat pe Tweeter un mesaj către manifestanții pro-Trump, dar fără a recunoaște înfrângerea electorală, menținânu-și acuzațiile de fraudă electorală. Ca efect al manifestațiilor fără precedent, șeful de cabinet al primei doamne Trump demisionează după protestele violente.

În aceeași intervenție, Cristian Tudor Popescu a încercat să facă un portret robot al fostului președinte american și o analiză asupra evenimentelor din ultima vreme, după momentul alegerilor din noiembrie.

”Ce vor acești oameni? Să presupunem că ar izbândi în demersul lor. Ce înseamnă izbânda lor, a acelor inși care au ocupat acum Capitoliul? Înseamnă instaurarea dictaturii în America. (…) Donald Trump a reușit să mintă 70 de milioane de oameni în Statele Unite. Are suport popular, dar spre deosebire de Hitler, nu are sprijinul Armatei și al elitelor.

Îi mai lipseștre zvastica pe frunte, dar nu are suportul suficient, cu excepția câtorva senatori republicani. Atenție! Câtorva, e vorba de Ted Cruz și alți doi, trei. El nu are nici măcar suportul partidului Republican. Vrea să transforme America acum în Reich-ul pentru o mie de ani.”, a mai declarat Cristian Tudor Popescu.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI