Între sănătate și pericol. Deși la bază sunt benefice corpului uman, preparate termic într-un anume mod devin ”alimente-otravă”. Avertismentele specialiștilor și lista neagră a resurselor riscante realizată de OMS.
Sunt unele alimente care devin mai gustoase atunci când sunt supuse unor procedee termice la temperaturi înalte. Ele sunt, de altfel, și printre cele mai periculoase, marchează Academia Națională de Farmacie din Franța, citată de publicația ”Le Figaro”. De vină pentru efectul nociv asupra sănătății este o reacție chimică, ”glicarea proteinelor”(AGE), ce este o reacție în timpul căreia moleculele de glucoză se fixează de proteine.
„Această reacţie chimică este explicaţia pentru colorarea în brun a anumitor tipuri de pâine, a turtei dulci, a siropurilor colorante, a băuturilor alcoolice şi a sucurilor. Tot acestei reacţii se datorează şi gustul şi consistenţa specifică a alimentelor prăjite“, explică profesorul Jean-Luc Wautier, de la Universitatea Denis-Diderot din Paris.
În categoria compușilor AGE intră actrilamida, descoperită în anul 2002 de o echipă de cercetători suedezi. Ea este potențial cancerigenă și toxică pentru sistemul nervos central. Mai mult, în luna ianuarie, un studiu american publicat în revista de specialitate ”Pnas” a decis o legătură între AGE, sindromul metabolic și boala Alzheimer.
În plus, un nou studiu, încă nepublicat, realizat de specialiștii în biologia îmbătrânirii la Universitatea Lille 2 din Franța, arată că substanțele AGE ar putea conduce la rigidizarea prematură a arterelor, fenomen responsabil cu instalarea hipertensiunii arteriale. Prin urmare, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a realizat o listă cu 8 alimente pe care le consumăm frecvent și care sunt responsabile pentru 80% din aportul de acrilamidă.
Pentru a sta departe cât se poate de probleme, evitați supraîncălzirea uleiului în care prăjiți cartofii, nu prăjiți pâinea în exces, dacă are porțiuni arse nu le consumați, nu rumeniți prea mult alimentele în tigaie și limitați consumul de cafea.
„Este imposibil să trăim fără glucoză şi fără oxigen, aşadar, formarea compuşilor AGE este inevitabilă. Dar există măsuri dietetice care pot limita aportul de AGE“, spune profesorul Wautier.