19 sept. 2020 | 09:41

Cele mai folosite cuvinte din limba română. Pariu că nu știi care sunt?

Știri generale
Cele mai folosite cuvinte din limba română. Pariu că nu știi care sunt?
Cele mai folosite cuvinte din limba română. Pariu că nu știi care sunt?

Indiferent de vocabularul său, există cuvinte pe care orice român le folosește. De menționat este că cele mai utilizate cuvinte din limba română sunt prepozițiile ”pe”, ”de” sau ”la”, conjuncțiile coordonatoare ca ”și”, ”sau”, ori verbele auxiliare ”a avea” și ”a fi”. Asta spun specialiștii.

Cele mai folosite cuvinte din limba română

De altfel, nu există conversații între cel puțin doi vorbitori ai limbii române din care să lipsească cuvintele ajutătoare precum ”și„, ”sau”, ”de”, care”. Acestea sunt omniprezente. Iar când vine vorba despre verbe, cele mai des utilizate par a fi ”a avea” și ”a vrea”. De asemenea, pronumele personale precum ”eu”, ”tu”, ”ea”, ”el”, sunt și ele foarte utilizate în conversațiile de zi cu zi.

 Cum se zice corect: se așază sau se așează? Înșală sau înșeală?

„Dacă ne referim la cuvintele pline semantic, lingviştii consideră că fiecare limbă are un fond lexical principal sau un vocabular fundamental, care se distinge de masa vocabularului”, a spus pentru shtiu.ro Adina Dragomirescu, director la Institutul de lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti” al Academiei Române.

„Marea majoritate” este pleonasm?

Ea a mai adăugat: „Acest fond principal are în jur de 1.500 de cuvinte, printre care: nume de obiecte uzuale (casă, masă), verbe (a mânca, a iubi, a face), nume de alimente şi băuturi (apă, vin, carne, cartofi etc.), substantive care denumesc anumite părți ale corpului (cap, mână, picior), nume de animale şi păsări (câine, pisică, etc), substantivele care denumesc gradele de rudenie (mama, tată, soră, frate), numele zilelor săptămânii și ale lunilor etc.”.

 Dar unde se vorbește cea mai „curată” limbă română?

Întrebată și care sunt cele mai dese greșeli de exprimare pe care le fac românii, Adina Dragomirescu a punctat: „Nu sunt statistici, există însă o repartizare geografică, să zicem așa. De exemplu, „ca și” în loc de „ca”, în structuri gresite de tipul „Ca și prieten, sunt gata să te ajut”, apare mai ales în Transilvania. Topica greșită „mai ți-am spus” în loc de „ți-am mai spus”, apare mai ales în Muntenia. Cât despre cea mai „curată” limbă română, aceasta se vorbește în Muntenia: „Regiunea Argeș-Prahova este zona cea mai apropiată de normele limbii literare. Asta nu înseamnă că aici se fac mai puține greseli, ci ca limba de aici a stat la baza stabilirii normelor limbii literare standard”.

Câți oameni vorbesc limba română

Potrivit wikipedia.ro, limba română este o limbă indo-europeană, din grupul italic și din subgrupul oriental al limbilor romanice. Printre limbile romanice, româna este a cincea după numărul de vorbitori, după spaniolă, portugheză, franceză și italiană. De asemenea, din motive de diferențiere tipologică, limba română mai este numită în lingvistica comparată, limba dacoromână sau dialectul dacoromân. De precizat este că limba română este vorbită în toată lumea de aproximativ 28 de milioane de persoane, dintre care aproximativ 24 de milioane o au ca limbă maternă.

Parteneri
Ce monedă trebuie să ai în buzunar, în noaptea de Revelion. Îți va aduce noroc
Redactia.ro
Testul IQ pentru genii și cei cu privire de vultur. Doar 1% dintre oameni găsesc pisica în 5 secunde!
Click.ro
Ce este Sindromul Kessler, dezastrul spațial care ar putea fi imposibil de oprit. Ar avea efecte catastrofale pentru viața pe Pământ
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Blestemul piesei 'Ești iubibilă', a trupei Taxi. Cuplurile de vedete din videoclip s-au despărțit unul după altul!
Unica.ro
Cea mai așteptată lansare pe Netflix. Fanii sunt în al 9-lea cer
EVZ.ro
Unde trebuie depozitate bananele ca să reziste un timp îndelungat. Sfaturile simple de pus în practică
Spynews
ITP 2025. Obligatoriu pentru românii care au mașini mai vechi de 12 ani
Capital.ro
Ștefan Bănică și Lavinia Pîrva și-au transformat total vila de 1 milion de euro: living primitor, pian, curte spațioasă, piscină și asta nu e tot. Detaliul fabulos care se vede în imagini
Avantaje
TRADIȚII și OBICEIURI de SF. VASILE! CE este INTERZIS ASTĂZI să ÎȚI MEARGĂ BINE
Mediaflux
Țara din Europa ce construiește un zid la granița cu statul vecin. Nimeni nu va avea voie să treacă
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Revelionul cel neBUN 2025. Cei mai iubiți artiști au adus zece dueluri de nota zece! Ilona și Ristei, show la superlativ
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro