Prenumele românești tradiționale încep să dispară cu timpul. Cei mai mulți părinți din zilele noastre își doresc din ce în ce mai multe nume deosebite pentru copiii lor, indiferent de semnificația sau zona din care se trage. În anul trecut s-au născut peste 6.000 de copii cu părinți foarte inventivi. Unii români din Cluj au ales să își numească moștenitorii Pablo Escobar, Phoenix sau Sephora. Iată care sunt celelalte alegeri neașteptate care au surprins și autoritățile!
Anul trecut s-au născut peste 6.000 de copii. Cei mai mulți dintre ei poartă câteva prenume care i-au făcut pe unii să rămână surprinși. Părinții micuților au fost foarte inventivi atunci când a venit vorba despre numele ales pentru aceștia. Unii români din Cluj au reușit să șocheze chiar și autoritățile după ce și-au numit copiii: Pablo Escobar, Phoenix sau Sephora.
Specialiștii au făcut un top al celor mai ciudate nume alese de părinți pentru băieți anul trecut: Aryan, Ayan, Jeremiah-Adonias, Kain, Elias, Ricardo – Ambrosio, Miran – Mario, Emillio – Escobar, Avian, Phoenix, Isarin, Enoh, Alonsso – Iovanovich, Anasel – Boyka, Ioas, Armin, Romario, Vittorian, Alessio-Milann, Elio, Lias, Hagai, Ralf – Herald, Asaf, Alp, Evald, Axl-Ioan, Jaehaerys, Rayn – Luis – Pepe, Zevi, Cadmiel, Asrim, Roy – Yaniv – Oasis.
De asemenea, nici fetele nu au scăpat de creativitatea părinților, iar printre cele mai ciudate se află: Ralisia, Zehara, Serafima – Filofteia, Eftarya, Samanta, Evelin-Azaleea, Lizett, Debora-Naomy, Aiana-Carolina, Maia-Elieta, Yara, Jessica – Reyna, Miriam – Damaris, Adelisa, Sheba, Tessa, Nerrea, Eunice, Aylin, Hadasa, Sephora, Ayana, Mayra, Tiana, Irisha, Zaira, Fabriția, Selah.
Cu toate astea, în preferințele multor români pentru al doilea prenume rămân totuși nume românești precum: Andrei, Matei, Ștefan, Alexandru, Maria, Sofia, Elena, Anastasia.
În primele opt luni din anul trecut s-au născut mult mai puțini copii în comparație cu aceeași perioadă a anului 2021. Din păcate, problema demografică se agravează la noi în țară, conform cifrelor furnizate de Institutul Național de Statistică.
Specialiștii au subliniat că de la an la an la noi în țară se nasc din ce în ce mai puțini copii. Din păcate, chiar și anul 2021 a fost anul în care la noi în țară s-au născut cei mai puțini copii din 1930 până acum. Un expert este de părere că nivelul scăzut de trai este principala cauză care duce la scăderea natalității.
„Este vorba nu numai de a da bani sau de a oferi de pildă servicii care să se adreseze direct copilului și mamei. De pildă, garanția creșei pentru copil, a grădiniței, a școlii cu masă caldă și serviciile după școală. Țările scandinave, care au o situație mai bună în materie de natalitate, aici au găsit soluția.
Cei din țările scandinave pot merge la serviciu fără niciun fel de grijă asupra celui mic, care este în mâini foarte bune din punct de vedere al alimentației, al educației”, a explicat profesorul la EuropaFM.