În ultimul deceniu, natalitatea în România a scăzut constant. Deși ai crede că are legătură cu condițiile de trai de la noi sau cu migrația agresivă peste hotare, Cristina Chiriac de la CONAF are altă explicație.
Natalitatea din România se confruntă cu o problemă gravă, aceeași pe care o vedem în multe țări europene dezvoltate. Există natalitate negativă în Franța, Germania, Japonia și unele dintre țările nordice. Deși sunt greu de analizat toate motivele din spatele acestui trend cu repercusiuni globale, o posibilă explicația a fost formulată joi seară de către președintele CONAF.
Aseară a avut loc gala Women în Economy organizată de CONAF – Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin. În acel context, mai multe personalități importante au făcut declarații menite să evidențieze meritele femeilor de afaceri din țara noastră. Printre ele, s-a numărat și Cristina Chiriac, președintele CONAF. În mod surprinzător, printre afirmațiile făcute, doamna și-a asumat o explicație pentru scăderea natalității de pe meleaguri mioritice.
„Când vă întrebaţi, domnilor senatori şi domnilor deputaţi, de ce rata natalităţii în România este în continuă descreştere în ultimii ani, să ştiţi că răspunsul este simplu – cu părere de rău, pentru că sunt femeie şi mă confrunt cu această situaţie, ea este datorată faptului că femeile aleg să nu mai dea viaţă unui copil, pentru că îşi doresc o carieră, îşi doresc un business pe care să îl dezvolte. Apelul nostru către dumneavoastră, toţi cei care ne auziţi astăzi, şi care aţi ales să ne susţineţi, este un apel de unitate, un apel de susţinere şi de încurajare. Nu cerem politici speciale, nu cerem să fim tratate diferit, cerem doar încurajare, pentru că o femeie care se simte apreciată şi care este încurajată indiferent de rata de succes pe care o are business-ul pe care ea şi-l propune, vă spun că este o femeie fericită, şi România antreprenorială pe care noi o susţinem este alcătuită din femei fericite”, a afirmat Cristina Chiriac, căsătorită și mamă a doi copii.
„Meritele doamnelor care au schimbat lumea afacerilor din România trebuie recunoscute. Cu o educaţie academică solidă, acestea au reuşit să-şi dovedească valoarea într-un mediu extrem de complicat. Indispensabile în organizaţii, fac parte din board-uri şi chiar conduc destinele celor mai mai mari companii prezente în România. Mai mult, cu muncă şi perseverenţă, cele care au ales drumul antreprenoriatului au reuşit să găsească veritabile reţete de succes”, se menţionează într-un comunicat al organizatorilor. În acel context, s-a pus un accent suplimentar asupra faptului că prioritățile pentru multe dintre femeile din ziua de azi sunt altele, comparativ cu situația de acum zece sau douăzeci de ani.
La Gala „Women in Economy” au mai transmis mesaje de felicitare şi încurajare femeilor antreprenor şeful statului – Klaus Iohannis, preşedintele Senatului – Călin Popescu Tăriceanu, comisarul european pentru Politică Regională – Corina Creţu şi ambasadorul SUA în România, Hans Klemm.