17 iun. 2020 | 10:02

Cât de adânc putem săpa o gaură? Putem ajunge până în centrul Pământului?

Monden
Cât de adânc putem săpa o gaură? Putem ajunge până în centrul Pământului?
Cât de adânc putem săpa o gaură? Putem ajunge până în centrul Pământului?. Sursa foto: protv.ro

Foarte mulți oameni s-au întrebat, probabil, ce se întâmplă dacă se sapă o groapă foarte adâncă în pământ. Se poate ajunge în centrul Pământului, se poate ajunge la celălalt capăt al planetei? Centrul Pământului se află la 6731 de kilometri.

Cât de adânc se poate săpa o gaură? Se poate ajunge până în centrul Pământului?

Multă lume a avut curiozitatea cât de adânc s-ar putea săpa în Pâmânt. Ce s-ar întâmpla, s-ar ajunge măcar la jumătatea Terrei. Cu toate tehnolgiile disponibile, cea mai adâncă groapă care s-a săpat vreodată în Pâmânt a atins 12376 de metri, în contextul în care centrul Pământului se află la 6731 de kilometri.

Aveți mai jos cele mai comune săpături făcute de către om, dar și cele care au bătut recordul, aici fiind cazul rușilor.

Kola, proiectul rușilor

Kola, proiectul rușilor. Sursa foto: businessinsider.com

De ce sapă omul în Pâmânt și care este cea mai adâncă groapă

O groapă de 2 metri reprezintă reprezintă adâncimea standard a mormintelor, iar 4 metri este adâncimea la cre se îngropau faraonii, la o așa distanțăîn pământ fiind descoperit Tutankamon.

La 20 de metri sub pământ sunt situate catacombele din Paris. Aici se găsesc scheletele a 6 milioane de oameni.

La 100 de metri adâncime sunt îngropate deșeurile nucleare, în timp ce la 105,5 metri se regăsește cea mai joasă stație de metrou din lume.

Cea mai adâncă fântână din lume, săpată de mână, măsoară nu mai puțin de 392 de metri. Aceasta este situată în Angkllia, Woodingdean, și a fost făcută în anul 1862.

La 4000 de metri adâncime temperatura atinge 66 de grade Celsius

Cea mai adâncă mină din lume este situată în Africa de Sud și se întinde până la 4000 de metri adâncime. Călătoria de la suprafață până în fundul minei durează o oră, iar temperatura în partea de jos este de 66 de grade Celsius.

Rușii au încercat să sape cât pot în pământ. Nu au reușit să ajungă decât la 12226 de metri. Proiectul a fost denumit Kola și a fost oprit pentru că burghiul nu mai făceau față, întrucât temperatura era de 180 de grade Celsius. Kola a fost depășit tot de un proiect rusesc. Rușii au săpat un puț de petrol și gaze adânc de 12376 de metri.