Cele mai ciudate 12 lucruri pe care le face corpul tău, dar pentru care nu există nicio explicație momentan

de: Emanuela Pană
25 11. 2021

De-a lungul timpului au fost făcute numeroase experimente „pe“ și „pentru“ oameni, dar cu toate acestea încă există anumite lucruri ciudate și, totodată, interesante despre corp, care nu au putut fi explicate pe deplin. Enigmele despre care vom vorbi mai în detaliu în rândurile de mai jos se referă în special la funcțiile organismului. Haideți să descoperim împreună cele mai ciudare 12 lucruri despre corpul uman.

Cele mai ciudate 12 lucruri pe care le face corpul tău

În ultimul secol, explicațiile științifice privitoare la anumite fenomene s-au înmulțit exponențial. Oamenii de știință au făcut eforturi substanțiale, descoperind enorm de multe despre natura universului, de la teoria derivei continentelor propusă de Altfred Wegener în 1912 și până la harta completă a genomului uman, apărută în 2003.

În mod evident, acestora nu le-au scăpat nici lucrurile ciudate pe care le face corpul uman. Medicina a cunoscut unul dintre cele mai mari salturi științifice, astfel că doctorii și cercetătorii au început să elucideze cele mai complexe și mai misterioase procese ale organismului uman. În timp ce unele operează în moduri care nu contenesc să-i surprindă pe oamenii de știință, altele par să fie total lipsite de logică.

Una peste alta, coprul uman este mult mai bizar decât ți-ai imaginat vreodată. Iată care sunt cele mai interesante și misterioase lucruri despre corpul tău:

1. De ce ne place să ne sărutăm?

În cazul în care nu știați, sărutul nu este un atribut general uman, existând și un număr limitat de animale care „se sărută“. Diferența constă în faptul că ele nu o fac din motive romantice, așa cum o facem noi, oamenii. Interesant este însă că în multe culturi ale lumii oamenii nu se sărută. Așadar, noi de ce-o facem? Răspunsul antropologilor este unul simplu: sărutul este un fenomen cultural occidental.

Poate nu vă vine să credeți, dar sărutul este considerat unul dintre acele lucruri ciudate specifice civilizației noastre. Lucrurile se complică și mai mult atunci când ne gândim că oamenilor chiar le place să se sărute. Având în vedere că prin sărut aceștia „împart“ cca. 80 de milioane de bacterii, nu este de mirare că unora li se pare revoltător acest gest.

2. De ce trecem prin pubertate?

Se știe deja că noi, oamenii, avem destul de multe lucruri în comun cu primatele, inclusiv degetele opozabile și mare parte din codul nostru genetic. Cu toate acestea, există un lucru pe care primatele nu-l experimentează, dar care este definitoriu pentru ființa umană: pubertatea. În ciuda faptului că nu pot oferi o explicați pentru acest lucru, oamenii de știință cred că aceasta trebuie să aibă un scop din moment ce este prezenta la rasa umană de cel puțin 200.000 de ani.

3. De ce simțim durerea?

Un alt lucru care nu poate fi explicat de știință! Chit că ne-am străduit din răsputeri să o evităm, cu toții am experimentat durerea. Totuși, conceptul de durere nu este pe deplin înțeles, iar asta se datorează în parte faptului că reprezintă o experiență atât de subiectivă și personală.

4. De ce oamenii și animalele dorm?

Somnul reprezintă unul dintre marile mistere ale științei moderne, în ciuda faptului că, într-un fel sau altul, fiecare animal de pe planetă doarme. Se știe deja că somnul este esențial pentru viață și că am muri dacă am fi privați de el pentru o perioadă prea mare de timp, însă această explicație nu oferă un raspuns definitiv, potrivit cercetătorilor, care mai au și alte teorii.

Nu există nicio explicație pentru ele momentan

5. De ce roșim?

Iată o altă enigmă a corpului uman. Înroșirea involuntară a feței este asociată cu sentimente de rușine, furie, stânjeneală, dar poate apărea și ca rezultat al situațiilor romantice ori sexuale. Ceea ce nu înțeleg oamenii de știință despre roșit este legat de sistemul de reacție „luptă sau fugi“.

6. De ce zvâcnim involuntar înainte de somn?

Aceste zvâcnituri, adesea însoțite de o senzație de cădere, apar de regulă în timpul nopții. Motivul pentru care se petrece acest fenomen extrem de comun este unul necunoscut încă. În timp ce unii cred că ar putea fi o „rămășiță“ a vremurilor în care strămoșii noștri locuiau în copaci, alții asociază aceste zvâcnituri cu bătăile involuntare între partea trează și partea adormită a creierului.

Citește și: Curiozități neobișnuite despre corpul uman pe care trebuie să le afli

7. Cărui scop servește râsul? 

Deși animalele pot și ele să râdă, numai oamenii au prezent simțul umorului, care poate să le provoace râsul fără atingere fizică. Totuși, un râs sincer este complet involuntar și foarte dificil de „falsificat“. Acest fapt sugerează că are un rol important în evoluție.

8. De ce căscatul este contagios?

Nimeni nu poate oferi o explicație cuprinzătoare pentru obiceiul de a căsca. Spre deosebire de alte funcții ale corpului, căscatul pare să nu aibă vreun efect asupra corpului. Prin urmare, de ce căscăm? Și de ce este atât de contagios căscatul? Pentru o lungă perioadă de timp, teoria acceptată a fost că acest gest ar asigura un influx de oxigen.

9. De ce ne păcălește efectul placebo?

Chiar dacă este un fenomen bine documentat, efectul placebo continuă să-i uimească pe oamenii de știință, care nu se opresc din a-l studia. Pentru cei ce nu știu, efectul placebo constă în abilitatea pilulelor de zaharină și a alor pilule non-medicinale de a îmbunătăți simptomele unui pacient fără niciun motiv fiziologic.

10. De ce visăm?

Atât oamenii de știință, cât și filosofii sunt intrigați de foarte mult timp de vise, iar în ciuda faptului că se discută despre ele de secole, se știu încă foarte puține despre scopul real al acestora sau despre felul în care funcționează. În trecut predomina o ipoteză, și anume că visele sunt un mecanism psihologic prin care oamenii reușesc să proceseze trăirile și experiențele de peste zi.

11. De ce avem o mână dominantă?

Cu excepția unui număr limitat de indivizi, toată lumea are o mână dominantă. Această realitate nu a fost înțeleasă niciodată cu exactitate. Teoria predominantă în zilele noastre este că predilecția pentru o anumită mână se transmite genetic.

12. Ce este, de fapt, consțiința?

Un alt mister neliniștitor al sinelui uman este conștiința. Niciun cercetător nu a reușit să explice în mod definitiv ce este sau de unde vine conștiința umană. Ceea ce admit atât filosofii, cât și oamenii de știință sau psihologii este că ea este ceva intangibil, ceva ce plutește deasupra deciziilor și experiențelor noastre.