Cele mai bune soiuri de usturoi pe care să le crești în grădina ta. Sunt aromate şi recolta e bogată

de: Ștefan R. Apostol
22 05. 2024

După cum bine știu toți agricultorii, usturoiul este ușor de cultivat în scopuri culinare și ca plantă însoțitoare care respinge dăunătorii din grădină. Dar, sunt puțini cei care știu care sunt cele mai bune soiuri de usturoi pe care să le crești în grădina ta. Toate aceste soirui sunt aromate şi recolta e bogată, de fiecare dată.

Usturoiul, cel mai ușor de cultivat

O recoltă excelentă de usturoi începe cu semințe de usturoi de cea mai bună calitate. Usturoiul este cultivat din cățeii unui bulb de usturoi, dar nu toți bulbii de usturoi sunt creați la fel.

Atunci când vă alegeți usturoiul pentru plantare, fiți conștienți de faptul că usturoiul de consum dintr-un magazin alimentar poate să nu fie ideal pentru cultivare.

Deși puteți obține unele rezultate de la un bulb de pe rafturile supermarketurilor, ar fi mult mai bine să vă alegeți soiurile de semințe de usturoi care au fost cultivate special pentru plantare. Există multe soiuri diferite de usturoi din care puteți alege, pe care le vom explica mai jos.

Cele mai bune soiuri de usturoi pe care să le crești în grădina ta

Usturoiul este ușor de cultivat în scopuri culinare și ca plantă însoțitoare care respinge dăunătorii din grădină de la plantele din apropiere, cum ar fi afide şi omizi, furnicile și păianjenii. Există două tipuri principale de usturoi, și anume

  • cu gât subțire
  • cu gât gros.

Termenul „gât” se referă la tulpină sau la tulpină, ceea ce înseamnă usturoi cu tulpină moale sau cu tulpină tare. Fiecare dintre ele oferă avantaje și dezavantaje pentru cultivarea lor în grădină. Iată ce ar trebui să știți despre diferitele tipuri de usturoi pentru a decide care este cel mai bun.

Usturoiul cu gât moale

Usturoiul cu gât moale este mai comun decât cel cu gât tare și se găsește de obicei la magazinul alimentar. Poate fi depozitat pentru perioade mai lungi, adesea până la 12 luni. Se depozitează bine deoarece bulbii sunt denși, iar pielea fiecărui cățel este învelită strâns, păstrând umiditatea și prevenind bolile.

În comparație cu usturoiulcu gât gros, coaja are adesea o textură de hârtie care poate fi dificil de îndepărtat. Cuișoarele sunt mici, așa că veți găsi numeroși căței în fiecare căpățână de usturoi. Aroma este blândă, ceea ce îi face potriviți pentru majoritatea rețetelor.

Puteți planta usturoi în luna noiembrie, cât și primăvara. Dacă optați pentru plantarea de primăvară, veți avea o recoltă mai târzie. Usturoiul cu gât moale se dezvoltă mai bine în climatele mai calde, cu ierni blânde și zile calde de vară. De asemenea, se maturizează mai repede decât tipurile de usturoi cu gât gros.

Acest soi are 5 variații de soiuri, conform specialiștilor, denumite după zonele în care au fost plantate, și anume „California Early”, „California Late”, „Early Italian”, „Lorz Italian”, „Red Torch”.

Usturoi cu gât dur

Usturoiul cu gât dur are căței mai mari și o aromă mai puternică decât usturoiul cu gât moale. Se găsește mai des în piețele de fermieri decât în magazinele alimentare. Acest soi produce o tulpină centrală, comestibilă, cunoscută sub numele de usturoi scape, ceea ce îl face să fie căutat pentru sosuri și pesturi.

Dacă cultivați usturoi hardneck în grădină, plantați-l în toamnă pentru o recoltă de vară. Se dezvoltă mai bine în climatele reci, deoarece trebuie să fie supus vernalizării, adică expus la temperaturi scăzute timp de cel puțin 40 de zile. Acesta este un alt motiv pentru care se plantează toamna. O listă de soiuri populare de usturoi cu gât dur sunt următoarele:

  • Rocambole,
  • Roșu Chesnok,
  • Alb german,
  • Steaua persană,
  • Violet,
  • Porțelan
  • Roșu spaniol

Alegerea tipului potrivit de usturoi

Există atât de multe varietăți de usturoi din care puteți alege, încât poate fi copleșitor odată ce începeți să cercetați opțiunile. Una dintre cele mai bune modalități de a decide este să știți ce crește bine în regiunea geografică.

Dacă locuiți într-un climat rece, cu ierni aspre, optați pentru usturoiul cu gât dur care poate face față temperaturilor de îngheț. Dacă locuiți într-o regiune cu un climat blând, luați în considerare un usturoi cu gât moale. În unele zone, oamenii pot planta atât moale, cât și cel cu gât dur.

Toate tipurile de usturoi se plantează de obicei toamna, dar usturoiul cu gât moale poate fi plantat uneori la începutul primăverii. În funcție de regiune, puteți plantat usturoiul încă din septembrie sau până în noiembrie. În climatele reci, unde pământul îngheață, usturoiul trebuie să aibă timp să se înrădăcineze și să se stabilească.