Usturoiul se plantează la începutul lui aprilie. În funcție de climă și prognoza meteo, intervalul poate varia ușor. Selectează cu atenție locul de plantare a usturoiului, în așa fel încât să beneficieze de condițiile necesare pentru a crește sănătos și a produce recoltă bogată.
Parcela din grădină unde plantezi usturoi trebuie să se afle într-o zonă expusă luminii directe a soarelui. Solul trebuie să fie umed, bine drenat și nisipos. Pământul argilos permite bulbilor plantei să crească cu ușurință, fără a putrezi sau a prezenta înveliș exterior (cu rol în protecția usturoiul) deteriorat.
Aciditatea neutră, adică un pH de aproximativ 6,5-7, este potrivit pentru cultivarea usturoiului. Dacă nivelul de aciditate este crescut, e nevoie de aplicarea unei baze de calciu sau var. În cazul în care solul este alcalin, tratează-l cu cenușă înainte de a planta usturoi în el.
Când alegi parcela pentru plantarea usturoiului, ai grijă să nu fi cultivat anterior în același loc ceapă sau alte plante din categoria alliums, cel puțin 3 ani. Altfel, cultura de usturoi ar putea să fie răpusă de plante din speciile anterioare care, datorită nutrienților, vor crește din nou.
Evită să plantezi usturoi în solul în care ai cultivat anterior roșii sau cartofi. Grădinarii experimentați spun că aceste legume prezintă dăunători și afecțiuni sau boli comune. Din această cauză, riscul atacurilor și distrugerii culturilor va crește, iar recolta nu va fi bogată.
Mai este un detaliu important de care ar trebui să ții cont când pui în pământ usturoi, anume fertilizarea solului. Cu câteva săptămâni înainte de plantare, administrează pe parcela în care vei cultiva planta o găleată de humus la 1 metru pătrat, îți recomandă grădinarii experimentați.
Humusul aplicat în solul în care vei planta usturoiul va ajuta sistemul radicular al legumei să absoarbă mai multă apă pe durata cultivării sale.
Pentru a pune în pământ planta, începe prin a separa bulbii de usturoi în căței individuali, lăsând intact stratul de înveliș din jurul fiecărui cățel. Alege cei mai mari căței de usturoi pentru plantare și folosește-i pe cei mai mici pentru sarcinile culinare din bucătărie.
Sapă găuri de 7-8 centimetri pentru a planta căței de usturoi. Distanța dintre gropi trebuie să fie undeva între 10 și 15 centimetri. Dacă plantezi usturoiul pe rânduri, lasă între ele distanță de 5 centimetri. În cazul în care distanțele vor fi mai mici, usturoiul va crește, însă va produce căței de dimensiuni mici.
După plantarea cățeilor de usturoi, umple găurile cu pământ și tamponează-le ușor. Acoperă găurile cu 8 centimetri de mulci și udă ușor parcela. În maxim șase-opt săptămâni ar trebui să apară primele plante.