Reţeta pentru cele mai bune gogoși de post a fost dezvăluită de către gospodinele din Maramureş, unde perioada de dinainte de Paşte este respectată cu stricteţe din punct de vedere alimentar, dar şi spiritual.
În Postul Mare, gospodinele din nordul ţării pregătesc cele mai bune preparate dulci, dar fără a folosi, untură, lapte, ouă sau unt. Pentru cele mai bune gogoşi de post, maramureşencele au un ingredient special care le face pufoase şi aerate. Este vorba despre apa minerală.
Pentru a prepara cele mai bune gogoși de post, ai nevoie de:
Citeşte şi Ce pun ardelencele în gogoşi pentru a ieşi aşa pufoase? Reţeta moştenită de la străbuni
Mod de preparare:
Activarea drojdiei: Într-un bol, dizolvă drojdia în apă călduță, adaugă o linguriță de zahăr și amestecă ușor.
Lasă amestecul deoparte timp de 10 minute, până când drojdia începe să facă spumă.
Într-un bol mare, cerne făina și adaugă sarea, zahărul, coajă de lămâie și esența de vanilie. Toarnă drojdia activată și începe să frămânți aluatul. Adaugă treptat uleiul, continuând să frămânți până când aluatul devine elastic și nu se mai lipește de mâini.
Pentru a avea cele mai bune gogoşi de post, trebuie să ştii ca aluatul se acoperă cu un prosop curat şi se lasă la dospit cel puţin o oră. Acesta trebuie să îşi dubleze volumul pentru a ieşi desertul aerat.
Pentru a forma gogoşile, presară făină pe suprafața de lucru și întinde aluatul într-o foaie de aproximativ 1 cm grosime. Taie aluatul cu ajutorul unui pahar sau al unei forme speciale. Așază gogoșile pe un tocător și lasă-le să mai crească 15-20 de minute.
Încinge uleiul într-o tigaie adâncă. Pentru a verifica dacă este suficient de fierbinte, pune un mic aluat în ulei – dacă sfârâie, este gata. Prăjește gogoșile pe ambele părți până devin aurii. Scoate-le pe un prosop de hârtie pentru a absorbi excesul de ulei. Presară zahăr pudră peste ele și servește-le calde sau reci, alături de gem sau dulceață.
Sfaturi pentru gogoși perfecte: