Se spune că sunt sănătate curată și nu ar trebui să lipsească din meniul zilnic, însă nu au toate aceleași proprietăți. Doctorul Mihail Pautov a dezvăluit care sunt cele mai bune fructe de consumat. Ce recomandări a făcut specialistul.
Nu este niciun secret faptul că fructele sunt surse importante de vitamine, minerale, antioxidanți și alte elemente benefice pentru funcționarea organismului uman. Medicii ne recomandă să le consumăm zilnic, însă nu oricum.
Doctorul Mihail Pautov, chirugul care, în ultimii ani, și-a transformat paginile de social media în colecții de sfaturi și recomandări pentru români, a dezvăluit care sunt cele mai bune fructe de consumat.
Specialistul a întocmit o listă cu zece produse, printre care numără merele, perele, piersicile, portocalele, prunele sau kiwi.
Mere – pe lângă faptul că sunt bogate în fibre, merele conțin quercitină, un antioxidant care poate ajuta la protejarea neuronilor.
Pere – aceste fructe au în compoziție bor, un mineral ce joacă un rol important în întărirea oaselor și la prevenirea apariției osteoporozei.
Piersici – sursă importantă de antioxidanți precum vitamina C și betacaroten. Au în compoziție și acid clorogenic, un element ce poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale.
Portocalele conțin, în afară de vitamina C, hesperidină, un alt compus ce ajută la scăderea tensiunii arteriale și îmbunătățește sănătatea vasculară.
Căpșuni – conțin acid elagic, ce are acțiuni antiinflamatorii și poate ajuta la prevenirea apariției cancerului, dacă „sunt integrate într-un stil de viață activ și intenționat sănătos”, a precizat medicul.
Prunele sunt sursă de antioxidanți numiți fenoli, cu rol în protejarea grăsimilor din sânge de procesul de oxidare.
Te-ar putea interesa și: Ingredientul de aur care te scapă de pesticidele de pe fructe. Vei mânca cele mai sănătoase alimente
Kiwi este bogat în vitamina K, element esențial în procesul de coagulare a sângelui și menținerea sănătății oaselor.
Grepfrutul este bogat în naringină, care poate ajuta la îmbunătățirea sensibilității la insulină și la reducerea nivelului de zahăr din sânge.
Avocado este sursă de acid oleic, o grăsime mononesaturată cu acțiune antiinflamatorie.
Doctorul Mihail Pautov a încheiat lista cu coacăzele negre, care conțin antocianine, alți compuși cu proprietăți antiinflamatorii și care joacă un rol și în îmbunătățirea vederii.
Medicul a precizat că „toate aceste microelemente sunt dovedite benefice atunci cand le luam din fructul intreg, integral, pentru ca ele actioneaza sinergic cu alte mii de elemente din acel fruct pe care inca nu le cunoastem; beneficiile lor scad insa atunci cand sunt izolate si fabricate in laboratoare / administrate in pastile”.
Te-ar putea interesa și: Când se altoiesc pomii toamna. Secretul pentru fructe delicioase