La această oră se vorbește intens de noi modificări în sistemul de predare în școlile românești. Concret este vorba de cel mult 4 ore pe zi de şcoală pentru elevii de clasele primare. În același proiect se precizează și cine ar sta maxim 6 ore. Citește mai departe și află despre ce proiect este vorba.
Conform Edupedia, la această oră este în discuție un proiect realizat de mai multe asociații de elevi care ar prevede cel mult 4 ore pe zi de şcoală pentru elevii de clasele primare, 5 ore pentru cei din gimnazial, și maxim 6 ore pe zi de cursuri pentru elevii din liceele românești.
Vezi și: Se schimbă legea educației! Ce devine obligatoriu pentru toți elevii, pe durata stării de urgență
Proiectul, conform sursei citate, a fost depus în urmă cu două zile la Ministerul Educației, care mai spune că aceste prevederi ar exista deja într-un ordin semnat de ministrul Educației în 2020, precum și în noua Lege a Educației, dar care nu se aplică.
În noua lege, despre care s-a tot discutat în ultimii 3 ani, conform Edupedu, are prevăzute aceste puncte, dar nu sunt aplicate la nivelul instituțiilor de învățământ din România, indiferent că vorbim de ciclul primar, gimnazial sau cel liceal.
Citește și: Schimbări majore la legea educației: ce se întâmplă cu numărul elevilor dintr-o clasă și transportul lor
Conform prevederilor din Legea Educației, ”Cursurile pentru elevii din clasa pregătitoare și din clasele I și a II-a nu vor începe înainte de ora 8.00 și nu se vor termina mai târziu de ora 14.00. Pentru restul claselor, programul elevilor începe după ora 8:00 și nu depășește ora 19:00.”
Deși proiectul vizează aceste aspecte, se pare că nu sunt aplicate, iar modificările aduse în Statutul Elevului, modificat în 2023, și aprobat prin ordin de ministru, nu au fost nici ele puse în aplicare.
Conform unor date statistice, durata zilei de școală variază în mod semnificativ de la o țară la alta, între 4,5 și 10 ore. Înțelegerea acestor diferențe este esențială, deoarece aruncă o lumină asupra diversității practicilor și culturilor educaționale din întreaga lume. În 2023, o examinare mai atentă a programului zilei de școală dezvăluie aceste variații mai în detaliu.
Citește și: Modificări uriașe în Educație. Admiterea la liceu ar putea reveni. Noile propuneri din Legea Educației
Spre exemplu, în Europa, ziua de școală în Franța durează 8 ore, începând cu aproximativ 30 de minute mai târziu decât în Chile, care, de asemenea, respectă o zi de școală de 8 ore. Această durată reprezintă un punct de mijloc, echilibrând instruirea academică cu alte activități.
În Statele Unite și în Kenya, ziua de școală durează în medie 7 ore și 30 de minute, ceea ce evidențiază o similitudine în structura educațională între aceste națiuni diverse. Regatul Unit, pe de altă parte, menține o zi de școală de 7 ore, puțin mai lungă decât omologii săi din Commonwealth, Canada și Australia, unde elevii merg la școală timp de 6 ore și 30 de minute și, respectiv, 6 ore și 15 minute.