13 ian. 2023 | 11:20

Modificări uriașe în Educație. Admiterea la liceu ar putea reveni. Noile propuneri din Legea Educației

Educație
Modificări uriașe în Educație. Admiterea la liceu ar putea reveni. Noile propuneri din Legea Educației
Admiterea la liceu ar putea reveni!

Elevii care încep ciclul gimnazial vor avea parte de schimbări uriașe la finalul celor patru ani. Noua Lege a Educației propune acum reintroducerea admiterii la liceu, din anul 2028. Acest lucru înseamnă că învățăceii ar putea da un examen separat de Evaluarea Națională, iar în urma notei vor intra la instituțiile meritate. Decizia urmează să fie luată în viitorul apropiat. Iată mai multe detalii despre schimbarea care se află încă în discuție.

Modificare în Educație: admiterea la liceu ar putea reveni

Noua Lege a Educației propune reintroducerea admiterii la liceu din anul 2028. Astfel, elevii care încep clasa a cincea în anul școlar viitor ar putea avea parte de schimbări uriașe la finalul celor patru ani de gimnaziu. Asta înseamnă că învățăceii ar pute să dea un examen separat de Evaluarea Națională care să le aducă nota finală pentru intrarea la liceul dorit.

Decizia organizării unei probe separate va fi exclusiv a unității de învățământ care trebuie să anunțe subiectele cu un an înainte. Măsurile trebuie să fie implementate gradual, dacă propunerile vor fi adoptate. Acestea se referă la examenele naționale și urmează să se aplice din 2028 pentru că este nevoie de o generație de mijloc ce să lucreze după planurile cadru.

Unitățile de învățământ trebuie să anunțe cu un an înainte sistemul de admitere pe care îl preferă, iar examenul cu două probe trebuie să fie adaptat profilului pentru ca elevii să aibă timp să se pregătească.

În cazul în care un liceu are două specializări: filologie (profilul Uman) și matematică-informatică (Real), atunci poate organiza examen la română/limbă străină pentru filologie sau matematică și informatică pentru specializarea de la Real, la profilul științele naturii subiectele pot fi din biologie, matematică sau chimie.

Cerințele la examen ar urma să fie mai dificile decât la Evaluarea Națională și vor fi elaborate de Consiliul Național de Evaluare din Ministerul Educației. Mai exact, este vorba despre cerințe standardizate ca nivel de dificultate pentru a se elimina suspiciunile că școala ar urma să protejeze elevii care au terminat gimnaziul la acel colegiu. De asemenea, toți elevii trebuie să știe că dacă nu se înscriu la admitere în niciun liceu participă automat la repartizarea computerizată.

Admiterea la liceu în 2023

Inspectorii de la Iași își amintesc faptul că anul 2023 va fi primul în care media notelor din anii de gimnaziu nu va mai conta pentru admiterea la liceu. Concret, elevii pot intra la liceul dorit doar în funcție de media aritmetică dintre nota obținută la matematică și nota obținută la limba română la examen.

„Conform Calendarului admiterii în învățământul liceal pentru anul şcolar 2023-2024, repartizarea absolvenților clasei a VIII-a în învățământul liceal de stat se face în două etape.

– La repartizarea computerizată, realizată în prima etapă de admitere, participă numai elevii care au susținut evaluarea națională.

– Admiterea candidaților pe locurile speciale pentru rromi, respectiv pe locurile distinct alocate în unităţile de învăţământ de masă pentru candidaţii cu CES se face computerizat, într-o sesiune distinctă, desfășurată înaintea etapei de repartizare computerizată, conform Calendarului admiterii în învăţământul liceal pentru anul şcolar 2023-2024”, informează ISJ Iași.

Parteneri
TJ Miles i-a dat lovitura de grație lui Zanni! Ce a declarat fostul Faimos de la Survivor despre coechipierul său: ”Sclavii mereu vor mușca…”
Redactia.ro
Ce trebuie să pui în drob, să iasă suculent și să nu se usuce. Așa îți va ieși un preparat perfect
Click.ro
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram unde se află și nu a mai scăpat cu viață
Digi24
O femeie s-a dus la spital pentru investigații, dar a aflat că este deja moartă. Iar neplăcerile au continuat să apară
Digi24
Emily Ratajkowski, 'femeia cu cei mai frumoși sâni', apariție de senzație într-o rochie super decoltată / FOTO
Unica.ro
Exclusiv: Fosta iubită a lui Philipp Plein explodează. Ce acuzații îi aduce româncei Andreea Sasu
EVZ.ro
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
Spynews
SUA, în stare de șoc. A MURIT la Casa Albă. Medicii au privit neputincioși
Capital.ro
Masa de Paște fără grija kilogramelor în plus. Sfaturi pentru păstrarea greutății și evitarea problemelor digestive
Antena 3
A divorțat de un celebru prezentator TV și s-a recăsătorit cu un om de afaceri. Cum arată acum și cu ce se ocupă
Avantaje
Tradiții de Paște. La masă, prima dată trebuie să se mănânce ou
Mediaflux
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după ce au mâncat pește. Familia se pregătește să le înmormânteze, în ajunul Paștelui / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O bucată de carne a început să se miște și a căzut singură de pe masă. Clientul unui restaurant a filmat totul
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro