Potrivit oamenilor de știință de la Harvard, dintre toate grupurile de alimente analizate, verdeața (salata verde, spanacul, kale) are cel mai mare grad de protecție împotriva bolilor cronice. Astfel, o porție zilnică reduce cu 20% riscul de infarct sau accident vascular.
Este cunoscut faptul că schimbarea stilului alimentar te poate ajuta să scapi de kilogramele în plus și să ai un corp de invidiat. Pe lângă aceasta, dacă vrei să îți sculptezi corpul, exercițiile fizice nu trebuie să lipsească din rutina ta zilnică.
Cercetătorii au ajuns la concluzia că nimic nu se compară cu spanacul, acesta fiind cel mai sănătos aliment din lume. Acesta conține o mulțime de vitamine și minerale, fiind bogat în săruri minerale (sulf, mangan, cupru, zinc, iod, fier, magneziu, fosfor, calciu, sodiu, potasiu), vitamine (A, B1, B2, B12, PP, C), acid folic, lipide, glucide, aminoacizi.
Interesant este faptul că, spanacul, deși nu conține atât de mult fier precum se credea în trecut, fiind devansat de alte legume, conține însă o substanță numită saponină, care are proprietatea de a ajuta corpul să asimileze mai bine fierul.
Spre exemplu, în combaterea anemiei, efectele consumului de spanac pot fi mai bune decât în cazul altor legume ce conțin o cantitate mai mare de fier. Mai mult de atât, este ușor de introdus în dieta zilnică deoarece spanacul poate fi preparat în multe moduri, însă cele mai sănătoase sunt supele de spanac, sucul și salatele.
Sucul de spanac, conținând antioxidanți puternici precum kaempferol și fitonutrienţii numiți flavonoizi, ajută la prevenirea mai multor tipuri de cancer, precum cel de piele, stomac, ovarian și de prostată.
De asemenea, această legumă întârzie procesul natural de îmbătrânire a creierului datorită conținutului de acid folic, substanță care reduce nivelul aminoacidului homocisteina. Acest aminoacid prezent în fluxul sanguin predispune îmbolnăvirii de Alzheimer și dezvoltării bolilor de inimă, prin îngroșarea arterelor.
Prin multitudinea de vitamine și minerale pe care îl oferă corpului, spanacul întărește sistemul imunitar, menține sănătatea pielii și grăbește vindecarea leziunilor diverse. Sucul de spanac consumat în mod regulat, reduce considerabil riscul de ateroscleroză.
Suferi de probleme digestive, precum balonarea, constipația sau ulcerul? În acest caz, conținutul de fibre din spanac îți va menține tractul digestiv în formă optimă, curățând eficient colonul și prevenind instalarea altor disfuncții viitoare.