Odată cu venirea sezonului estival, oamenii au plecat la mare pentru a-și etala trupurile pe plajă, bucurându-se de soarele canicular și de un bronz perfect. Cu toate acestea, specialiștii trag un semnal de alarmă privind cel mai nociv aliment pe timp de vară. Despre ce ar fi vorba.
Deși fructele și legumele sunt la mare căutare în această perioadă, având în vedere temperaturile caniculare care ne împiedică să consumăm preparate bogate în calorii, medicul Tudor Ciuhodaru ne atrage atenția asupra unui aliment pe care ar ar fi recomandat să-l evităm pe timp de vară.
Este vorba despre ciuperci. Potrivit spuselor specialistului, în sezonul estival, foarte multe persoane ajung la spital plângându-se de toxiinfecții alimentare, din pricina consumului exagerate de ciuperci.
Mai mult de atât, medicul este de părere că unele persoane nu se documentează temeinic în privința provenienței ciupercilor, pentru a verifica dacă sunt sau nu comestibile.
„Intoxicația cu ciuperci poate fi mortală. Mulți pacienți au ajuns la urgențe. Toți au mâncat ciuperci culese din pădure sau/și comercializate pe trotuar fără aviz fitosanitar.
Nu vă jucați cu așa ceva. (…) Educația pentru sănătate poate face diferența dintre viață și moarte”, a explicat conf. univ. dr. Tudor Ciuhodaru, medic medicină de urgenţă, conform celor de la Spynews.
În această perioadă, foarte multe persoane aleg să meargă prin pădure la cules de ciuperci, în loc să le cumpere din centre comerciale și piețe.
Același specialist atrage atenția asupra faptului că intoxicația alimentară cu anumite ciuperci poate crea probleme grave, în cel mai rău caz, fatale.
„Ne putem gândi la intoxicația cu ciuperci atunci când apar stări de greață, vomă, creșterea ritmului respirației, transpirație, salivație abundentă, amețeli, slăbiciune, tulburări de vedere, îngustarea pupilelor, dureri abdominale, diaree.
Gravitatea intoxicaţiei depinde de specia de ciupercă și reactivitatea individuală. Copiii și cei cu patologie asociată hepato-renală pot face adesea formele clinice grave cu evoluție spre comă hepatică, de multe ori cu sfârșit letal.”, a atenţionat medicul Tudor Ciuhodaru pentru sursa citată.
Cercetările științifice arată că anumite alimente precum cartofii, biscuiții, prăjiturile și carnea procesată ar putea avea efecte nocive asupra creierului uman, pe termen lung.
Oamenii de știință ne sfătuiesc să includem în regimul nostru de zi cu zi alimente precum legumele verzi, fructe de pădure, nuci și pește, pentru a preveni demența.
Iată care sunt cele 7 alimente care îți pot afecta creierul: