Un medic vine cu un avertisment special pentru români. Doctorul susține că majoritatea oamenilor consumă foarte des acest aliment, mai cu seamă persoanele care au un buget redus atunci când vine vorba despre cumpărăturile de la supermarket sau de la piață. Specialistul susține că nimeni nu trebuie să mai mănânce cel puțin în cantități mari acest lucru care se află primul pe lista tuturor. Despre ce este vorba?
Doctorul Mihail Pautov a postat un nou mesaj video pe Facebook pentru români. Acesta a susținut că majoritatea consumă în exces un aliment de care trebuie să scape. Mai exact, este vorba despre orice tip de cartof.
Specialistul a adus în prim-plan faptul că în special cei care locuiesc în România au pe primul loc pe lista de cumpărături cartofii. În timpul acesta, cei mai mulți îl preferă pentru că este gustos, ține de foame și este și bun la preț. Mulți internauți au rămas fără reacție atunci când au auzit mesajul medicului.
Unii dintre ei sunt de părere că bătrânii au trăit mulți ani și au consumat cartofi de 3 sau 4 ori pe săptămână din lipsa altor alimente. Alții au subliniat că în special bunicii au consumat cartofi de cele mai multe ori la prânz sau seara într-o tocană de cartofi sau în ciorbă.
„De fiecare dată când am mâncat cartofi, glicemia a luat-o mereu în sus, mai mult decât atunci când am mâncat înghețată, prăjituri.
Explicația e simplă: cartofii conțin cantități mari de amidon, care e transformat de organism în glucoză pură. Mai bine mănânci doar carne cu salată și la final o cupă mică de înghețată, decât să incluzi și cartofii”, spune dr. Mihail Pautov.
,,Întreb și eu de ce bătrânii noștri au trăit până la o sută de ani și au mâncat de 3-4 ori cartofi pe săptămâna”, ,,Bunicii noștri mâncau de cele mai multe ori doar la prânz și seara. O tocană de cartofi, o ciorbă. Ei nu beau cafea de la Starbucks, sau sucuri, nu aveau gustări.
Dacă mâncau un dulce, era așa o gogoașă făcută în casă din joi în paști. Plus că munceau toată ziua. Noi acum mâncam mult și stăm mult”, au fost doar câteva din comentariile primite de specialist pe pagina oficială Facebook.
Cartofii sunt adorați de cei mai mulți pentru gustul lor, dar și pentru faptul că se pot face nenumărate rețete din aceștia. Cu toate astea, oamenii trebuie să fie atenți atunci când îi aleg să nu aibă pete sau să nu fie verzi.
,,Gustul devine amar Creşterea nivelului de solanină se poate remarca prin schimbarea culorii tuberculilor în verde (datorată clorofilei), dar şi prin modificarea gustului, care devine amar.
Conţinutul de solanină este direct proporţional cu culoarea verde a cartofilor, astfel că aceştia trebuie curăţaţi foarte bine de stratul verde, care se aruncă, păstrându-se doar părţile care au culoarea normală”, arată topremediinaturiste.ro.