Șoferii trebuie să-și adapteze stilul de condus pe timp de ploaie. Cel mai mare pericol în trafic, atunci când plouă, este acvaplanarea. Acvaplanarea este derapajul unui automobil care se deplasează cu viteză mare și alunecă din cauza unei pelicule de apă. Șanțurile anvelopei nu mai pot disloca suficientă apă de pe carosabil, fapt care duce la pierderea totală a aderenţei.
Șoferii trebuie să fie foarte atenți când circulă pe timp de ploaie, timp care normal ar trebui să fie întânlnit odată cu venirea toamnei, din luna septembrie. Pe timp ploios, acvaplanarea este cauza multor accidente.
Pentru că mulți dintre instructorii auto nu explică elevilor, viitori șoferi, corect fenomenul, acvaplanarea poate afecta pe oricine, indiferent de experienţa pe care o are la volan.
Șoferii ar trebui să știe că apariţia acvaplanării ţine de mai mulţi factori. Printre factorii respectivi se numără şi starea de uzură a cauciucurilor. Astfel șoferii trebuie să nu se aştepte ca un set de anvelope de vară să ţină pe şosea la fel de bine ca un set de pneuri de iarnă atunci când circulaţi pe o şosea udă.
De asemenea,conducătorii auto nu trebuie să își pună mari speranțe în anvelopele foarte folosite, cu şanţurile micşorate, atunci când vine vorba de circulat pe timp de ploaie.
Astfel, conducătorii auto ar trebui să acorde o mare atenţie cauciucurilor pe care le folosesc şi să încerce să adapteze mereu viteza în funcţie de condiţiile de drum.
Videoclipul de mai sos este pe înţelesul tuturor şi oferă o descriere completă a fenomenului de acvaplanare.iar după trei minute de vizionare vor ști ce au de făcut atunci când se deplasează pe un drum pe care a plouat sau încă sunt precipitații.