Vești bune pentru șoferii din România! Am obținut 875 de milioane de euro de la UE pentru cea mai tare autostradă din țară

Vești bune pentru șoferii din România! Am obținut 875 de milioane de euro de la UE pentru cea mai tare autostradă din țară
Vești bune pentru șoferii din România! Am obținut 875 de milioane de euro de la UE pentru cea mai tare autostradă din țară

Joi, Comisia Europeană a anunțat că a aprobat o investiție în valoare de 875,5 milioane euro de la Fondul de Coeziune pentru construirea primei faze a autostrăzii Sibiu-Pitești, anunță un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Vești bune pentru șoferii din România!

Astfel, Comisia Europeană mai subliniază că aceasta va fi prima autostradă care va traversa Munții Carpați și permite o mai bună conectivitate în România de-a lungul coridorului Rin-Dunăre.

Totodată, acest coridor va oferi o legătură neîntreruptă de-a lungul României, de la portul Constanța și până la vama Nădlac și leagă centrul și vestul României de rețeaua europeană de autostrăzi.

„Acest proiect va rezolva un mare blocaj de trafic din reţeaua românească de transport. Va creşte siguranţa rutieră, va scurta durata călătoriilor şi va reduce costul pentru pasageri şi marfă. Va avea un efect foarte pozitiv asupra economiei şi calităţii vieţii oamenilor din zonă”, a precizat comisarul pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira.

Autostrada Sibiu - Piteşti
Autostrada Sibiu – Piteşti

Autostrada Sibiu – Piteşti va avea o lungime de 122,11 kilometri

Comisia Europeană a aprobat și o finanțare de 578,4 milioane euro de la Fondul de Coeziune ca să îmbunătățească capacitatea de răspuns la dezastre a României. Investiția va îmbunătăți astfel capacitatea de răspuns terestră, aeriană și maritimă a României prin achiziționarea de echipamente noi, dar și prin pregătirea personalului. Astfel, va proteja mai bine populațua în situații de urgență și va ajuta țara să respecte obligațiile internațioale și strategia națională privind schimbările cimatice și o creștere economică cu emisii reduse.

Autostrada Sibiu – Piteşti va avea o lungime de 122,11 kilometri. Aceasta va fi împărţită în cinci loturi, Sibiu – Boiţa, Boiţa – Cornetu, Cornetu – Tigveni, Tigveni – Curtea de Argeş şi Curtea de Argeş – Piteşti, și va avea opt noduri rutiere şi nouă tuneluri. De asemenea, Autostrada Sibiu – Piteşti este o parte importanta a Coridorului 4 Pan-European.

De menționat este că lucrările la primul lot de 13,17 kilometri dintre Sibiu şi Boiţa au început în luna martie 2020. Acest contract cu o valoare de 613 milioane lei, fără TVA, are un termen de proiectare de 12 luni, iar unul de execuţie de trei ani. Compania austriacă Porr Construct este cea care construiește Lotul 1 al Autostrăzii Sibiu – Piteşti. Aceeași firmă a mai realizat şi lotul 4 al autostrăzii Sebeş – Turda, între Unirea şi Turda, care a fost finalizat în 2018.