Primăria unui oraș din România a preluat o pădure și are planuri mari pentru a o transforma în cel mai mare parc din Europa. Spațiul a fost trecut în proprietatea autorităților locale printr-o recentă hotărâre de Guvern. Chiar în cursul zilei de marți a fost preluat oficial de municipalitate, conform anunțului primarului. Ce modificări urmează și care sunt detaliile oferite până acum românilor?
Românii au fost surprinși când au auzit noile vești. Pădurea Crâng de lângă Buzău ar putea fi cel mai mare parc din Europa. Autoritățile locale au planuri mari și vor să amenajeze spațiul, după ce a fost trecut în proprietatea autorităților printr-o recentă hotărâre de Guvern. Chiar în cursul zilei de marți a fost preluată, arată anunțul primarului Constantin Toma. Pădurea Crâng are 177.78 de hectare și alte 9.4 hectare existente în jurul lacului.
„Astăzi, 8 februarie 2022, am semnat protocolul cu Garda Forestieră şi cu Romsilva, de preluare în proprietatea publică a municipiului Buzău, a pădurii Crâng, în suprafaţă de 177,78 hectare, care se adaugă celor 9,4 hectare existente în jurul lacului.
Iată că visul primarului Buzăului, Nicu Constantinescu, care a preluat la 1 mai 1881 pădurea Crâng prin lege şi care a respectat ‘condiţiunea ca pentru totdeauna, Crângul să serve ca loc de preumblare şi înfrumuseţarea oraşului’, este dus mai departe”, a scris Constantin Toma pe pagina sa de Facebook.
Oficialii își doresc să regenereze pădurea și să o transforme în cel mai mare parc urban din Europa. Primarul a menționat că este de obligația autorităților să îmbunătățească spațiul, iar alături de alte proiecte să transforme Buzăul într-unul din cele mai sustenabile orașe din țară. Municipiul a fost proprietar al pădurii în cauză din 1 mai 1881 până pe 11 iunie 1984, ulterior viitorul parc fiind administrat de stat.
„Este obligaţia noastră să regenerăm această pădure minunată, să-i îmbunătăţim biodiversitatea, astfel încât, alături de celelalte proiecte de economie circulară, să transformăm Buzăul într-unul din cele mai sustenabile oraşe din România”, a mai menţionat primarul Constantin Toma.
Primarul a solicitat retrocedarea pădurii Crâng în urmă cu aproximativ cinci ani, iar Guvernul a aprobat în ianuarie a.c. tranferul gratui al acesteia în proprietatea publică. Spațiul se află în apropierea parcurului de aproximativ 10 hectare care poartă același nume. Cetățenii așteaptă cu nerăbdare să vadă cum va arăta locul după amenajările propuse și ca oficialii să-și ducă la bun sfârșit planurile.